Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi olarak her ayın üçüncü çarşambası düzenlediğimiz, Youtube kanalımızdan ve Linkedin’den canlı olarak yayınlanan TRAI Meet-Up’larının 73’üncüsünde “Bilgisayarlı Görü & Ensdüstri Uygulamaları” konusu işlendi.
TRAI Meet-Up’a Cemal Aker (Bilgisayarlı Görü Grup Lideri /STM), Osman Er, (Dijital Transformasyon Yöneticisi / SOCAR), Yasin Akbaş (PhD Program Researcher TÜBİTAK 2244 / Borçelik), Onuralp Kazım Tümer (OPEX Birim Müdürü / İnci Holding), Berk Turhan (OT Engineering /İnci Yuasa Holding), Ayşe Vildan Nurdağ (Computer Vision Technologies Manager /Turkcell) ve Kerem Özsü (Founder / Eventgates) katıldı.
TRAI İş Geliştirme Uzmanı Zeynep Mavi’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen 73. TRAI Meet-Up’ında “Taktik Mini İHA Sistemlerinde Bilgisayarlı Görü Çözümleri”, “Video Analytic Driven HSE Compliance Projeleri”, “Kalite, Verimlilik, Güvenlik: Çelik Üretimini Bilgisayarlı Görü ile Dönüştürmek”, “Yapay Zeka Destekli Forklift ve Insan Algılama” ve “Yapay Zeka Çözümlerinde Ürünleşme Yolculuğu” konuları işlendi.
Taktik Mini İHA Sistemlerinde Bilgisayarlı Görü Çözümleri
TRAI Meet-Up’ta ilk sözü Cemal Aker aldı. Sunumunda taktik seviye keşif, gözetleme ve istihbarat görevlerine yönelik görüntü kıymetlendirme ve iyileştirme, hedef tespit ve takip çözümleri, görüntü destekli seyrüsefer ve görüntü destekli atış kontrol sistemlerine girdi olarak gerçek zamanlı hız, konum, yön, hedef bilgilerinin kamera ve ek sensörler aracılığıyla yapay zeka yöntemleri ile üretilmesi konusunu izleyiciler ile paylaştı.
Video Analytic Driven HSE Compliance Projeleri
TRAI Meet-Up’ın bir sonraki konuşmacısı ise Yasin Akbaş oldu. “Video Analytic Driven HSE Compliance Projeleri” başlıklı sunumunda
İnsan kaynağını koruma sorumluluğunu daha iyi yerine getirebilme, çalışanlara güvenli bir çalışma ortamı sunabilme ve proaktif risk yönetimini en üst düzeyde gerçekleştirme hedeflerini iş sağlığı ve güvenliği alanında bilgisayarlı görü teknolojisinin kullanımını daha da önemli olduğunu vurguladı. SOCAR Türkiye dijital dönüşüm vizyonunun önemli yapı taşlarından biri olan yapay zeka ve görüntü işleme teknolojileriyle çalışma sahalarının daha güvenli hale getirdiklerini örnek uygulamalar ile aktardı.
Kalite, Verimlilik, Güvenlik: Çelik Üretimini Bilgisayarlı Görü ile Dönüştürmek
TRAI Meet-Up’ta Onuralp Kazım Tümer, “Kalite, Verimlilik, Güvenlik: Çelik Üretimini Bilgisayarlı Görü ile Dönüştürmek” başlıklı sunumunda kalite kontrol, güvenlik izleme ve üretim optimizasyonu gibi kullanım örneklerine odaklanarak yassı çelik imalat
endüstrisinde bilgisayarlı görünün dönüştürücü potansiyelini keşfetmeyi amaçladıklarını belirtti. Onuralp Kazım Tümer; endüstriden örnekler olası teknik zorluklar ve çözümleri, ileri teknolojinin verimliliği nasıl artırabileceği, maliyetleri nasıl azaltabileceği ve kaliteyi nasıl artırabileceği konusunda kapsamlı bir genel bakış sunarak izleyicileri bilgilendirdi.
Yapay Zeka Destekli Forklift ve Insan Algılama
Onuralp Kazım Tümer’den sonra sözü alan Ayşe Vildan Nurdağ “Yapay Zeka Destekli Forklift ve Insan Algılama” başlıklı sunumunda üretim sahasında bulunan forklift ve insanların yapay zeka destekli kameralar ile tespit edilmesi ve ISG açısından gerekli olan uyarı ve kontrol sistemlerinin tetiklenmesi ile güvenli bir calışma ortamının oluşturulması konusununa değinen Ayşe Vildan Nurdağ, Turkcell Teknoloji Görüntü İşleme ekibi olarak, yüz doğrulama, OCR gibi temel problemler için geliştirme yaparken, farklı sektörlere dokunan edge tabanlı çözümler de ürettiklerini paylaştı. Kamera görüntülerinden mağaza analitiği, depo ve üretim sahalarında iş sağlığı ve güvenliği ihlal tespiti, 5G destekli altyapılar ile liman işletmelerine özel kamera kontrolleri, sağlık alanında görüntü işleme ile röntgen grafileri analizi ile ilgili çözümlerinin bulunduğunu ve bu çözümler altında yer alan belli başlı derin öğrenme algoritması tabanlı modellerinin sektöre uygulanmalarına dair çalışmalarından örnekler paylaşarak sunumunu tamamladı.
Yapay Zeka Çözümlerinde Ürünleşme Yolculuğu
TRAI Meet-Up’ın son konuşmacısı ise Kerem Özsu oldu. Sunumunda teknolojide erişilebilirlik artıp kullanım alanları netleştikçe birbirine benzeyen yapay zeka çözümlerinin haberlerini alır olduğumuzu fakat yapay zeka çözümleri için ürünleşme sürecinin nasıl ilerlediğini zileyicilere aktardı. Sunumda Event Gates’in tescilli ürünü Safety AI’ın geliştirme süreci özelinde yapay zeka ürünlerinin yönetiminden bahsederek sunumu tamamladı.
Bir yanıt yazın