Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nden (TRAI) gelen bir heyete Yapay Zeka Enstitüsü (YZE) Müdürümüz Dr. Mehmet Haklıdır ile Robotik ve Otonom Sistemler Laboratuvar Sorumlusu Olcay Öztanır tarafından TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde geliştirilen yapay zeka çözümleriyle ilgili bilgi verildi.
Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi heyeti 28 Mart Perşembe günü TÜBİTAK BİLGEM Ar-Ge binasını ziyaret ettiler. Dr. Mehmet Haklıdır yalnızca Yapay Zeka Enstitüsü bünyesinde değil TÜBİTAK BİLGEM çatısı altında yapay zeka çözümlerinin kullanıldığı tüm projeler ve iş birlikleri hakkında detaylı bilgi verdi. Ziyarete gelen heyete ayrıca Gümrük Muhafaza’nın Tespit Kapasitesinin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Projesi, 5G-MOBİX ve Türkiye’nin Türkçe Büyük Dil Modeli gibi projelerin geliştirilmesi gibi konularda sunumlar yapıldı.
TÜBİTAK BİLGEM çatısı altında geliştirilen bu projeler ile Türkiye yapay zeka ekosisteminin geliştirilmesi ve milli çözümler üretilmesi gibi konularda Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi ile birlikte yapılabilecek potansiyel iş birlikleri değerlendirildi.
Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) Nedir?
Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) Türkiye’de yapay zeka farkındalığını artırmak ve ekosistemi geliştirmek amacıyla 2017’de kurulmuş bir girişimdir. Bugüne dek yüzlerce etkinlik (TRAI Meet-Up, yapay zeka seminerleri, yapay zeka zirveleri, demo-dayler, çalıştaylar) gerçekleştirerek on binlerce kişiye doğrudan temas etmiştir.
Yapay zeka farkındalığını artırmayı ve yapay zeka ekosistemini geliştirmeyi amaçlayan TRAI’nin ekosisteminde bulunan yapay zeka girişimlerinin sayısı Mart 2024 itibariyle 330’a çıkmıştır. TRAI bu girişimlerin akademi ve özel sektör ile buluşmalarına, ortak proje yapmalarına, yatırımcı bulmalarına ve yurt dışına açılmalarına yardımcı olmaktadır.
TRAI ekosisteminde, girişimlerin yanı sıra ülkemizin önde gelen 80’den fazla özel sektör şirketi yer alıyor. Bu şirketlerin ekipleri ile yakın çalışmalar yürütüp, yapay zekanın ülkemizde gelişmesine ve yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktadır. Ülkemizin en büyük yapay zeka zirvesini ve Türkiye Yapay Zeka Haftası etkinliklerini gerçekleştirmektedir. Ülkemizdeki yapay zeka ekosisteminin dünyanın önde gelen başka ekosistemleri ile tanışmalarına destek olmaktadır. 2017’den bu yana, ülkemizin küresel yapay zeka yarışı içinde yer almasına katkılarda bulunmuş; bulunmaya devam etmektedir.
Bir yanıt yazın