Curiosity Teknoloji
Generative AI, öğrenmiş olduğu örüntüleri ve yapıları alarak – örneğin, ressamın fırça darbeleri, bir müzisyenin nota dizilimi, bir yazarın kullanımına özgü dilbilgisi yapıları veya bir yönetmenin film dilindeki özgünlük – bu bilgileri temel alarak yeni ve özgün içerikler oluşturur. Bu süreçte, Generative AI’ın başarısı büyük oranda eğitim veri setinin kalitesine ve çeşitliliğine bağlıdır. Neredeyse bir insandan ayırt edemediğimiz kalitede üretim yapabilmesi, özellikle tüketim hızının dur durak bilmediği dünyamızın sürdürülebilirliği için kilit rol oynayacak, yeni iş alanları doğuracak ve daha verimli çalışmamıza, israfı azaltarak ürünler üretmemize olanak tanıyacak.
Bu alanda gelişim son derece hızlı. Yapay zeka desteği ile yeni yapay zeka modelleri geliştiriliyor, veriye aç olan üretken yapay zekalara kendisinin yardımıyla daha kaliteli veriler verebiliyoruz. Buna en güzel örnek, görsel üreten yapay zeka modellerinin ortaya çıkışından çok uzun süreler geçmemesine rağmen, geçtiğimiz hafta OpenAI’ın neredeye kusursuz metinden videolar üreten Sora adlı yapay zeka modeli. Neredeyse bu kusursuz yapay zeka modeli, videoların üretimi sırasında kendisinden önceki yapay zeka modelleri olan Dall-e ve GPT’ye borçlu.
“Sora builds on past research in DALL·E and GPT models. It uses the recaptioning technique from DALL·E 3, which involves generating highly descriptive captions for the visual training data. As a result, the model is able to follow the user’s text instructions in the generated video more faithfully.”
OpenAI Sora (https://openai.com/sora)
Curiosity Teknoloji, sürdürülebilirliği önemseyen ve sıra dışı yaklaşımıyla en ileri teknolojileri kullanarak fark yaratan çözümler üreten, 2022 yılında Can ve Betül Göymen tarafından kurulan yeni nesil bir şirket. Dünya farkındalığını artırmayı hedefliyor ve sürdürülebilir bir gelecek için yapay zeka tabanlı çözümler üretiyor.
Bu üretken yapay zeka dünyasında devrim yaratan teknolojiler, bireysel kullanıcılar için ZekAI ürünü ile hem mobil hem de web platformlarından sunulurken, verileri önemli olan şirketler için ise internete kapalı ortamlarda çalışabilen SezAI ürünü ile sunuluyor.
ZekAI, her geçen gün birbirinden farklı özellik ve kalitede yapay zeka modelinin yayınlandığı baş döndürücü ortamda, en iyi AI modellerini tek bir platformda uygun fiyatlarla tüketicilerle buluşturmayı, verimliliği ve üretkenliği arttırmayı hedefliyor. 60bin kullanıcısıyla, içerik üreticilerinin, pazarlamacıların, tasarımcıların ve girişimcilerin yüksek kaliteli içeriği daha hızlı ve daha verimli bir şekilde oluşturmasına imkan tanıyor.
ZekAI içerisinde yer alan modüller ise şu şekilde;
Asistanlar, günlük hayatta ihtiyaç duyulan özelleştirilmiş yapay zeka asistanlarını bir araya getiriyor. Yemek yaparken destek alınabilen, özellikle Türk yemeklerini iyi bilen bir şef, yaşadığı sıkıntıları paylaşabileceği bir hayat koçu, iş yerinde ve okulda yardımcı olan öğretmen, kod yazar, seo uzmanı gibi asistanları sunuyor.
Yazar modülü, kullanıcının yazı işlerine destek olması için tasarlandı. Yazdığı bir senaryo, hikaye, roman, ödev, üniversite tezi veya belki de resmi bir kuruma yazması gereken bir dilekçe, yazı işlerinde vakit kazanmasını sağlayacak en iyi yapay zeka modellerini kullanıyor.
Tasarımcı modülü, görsel oluşturma ihtiyaçlarında alanında uzman 16 yapay zeka modelini bir araya getiriyor. Son kullanıcıların günlerini alan işlemleri, örneğin bir logo, ürün tasarımı, web veya sunum tasarımında kullanabileceği özgün görseller, benzersiz tasarımlara sahip qr kodlar gibi içerikleri saniyeler içerisinde üretebiliyor.
Kaşif modülü ise, kullanıcıların bugüne kadar ürettiği dokümanları bir yerde toplayabilmesine ve arama motorlarının ötesinde bir deneyim ile sorularına hızlıca cevaplara ulaşabilmesine olanak tanırken, bu cevapların handi dokümanlardan geldiğini görebiliyor.
SezAI ise Curiosity ekibinin 100+ kurumsal müşterilerin ihtiyaçları dinleyerek geliştirildi. ZekAI’de bulunan tüm özellikleri içermesinin dışında, şirketler için veri güvenliğinin kritik olması sebebi ile internete kapalı ortamlarda çalışabilmesi sağlandı. Yüksek işlem kapasiteli ortamlarda ölçeklenebilir mimari ile güçlendirildi. Yapay zeka asistanlarının göreve özgü eğitilmesi için büyük yatırımlar yapmalarını gerektirmeden şirket yetkililerinin ekranlar aracılığı ile kendi asistanlarını eğitebilmesi sağlandı.
Ön plana çıkan bir diğer kurumsal ihtiyaç ise bu asistanların şirket içerisinde ve dışarısında nasıl kullanılacağı konusu. Müşterilerimizde ilk akla gelen kullanım senaryosu asistanları Chatbot olarak sunmak oluyor. Fakat asistanların potansiyeli bundan çok daha fazlasına sahip.
Verileri yorumlayabilmesi, hataları bulabilmesi, karar süreçlerine destek olabilmesi, ürün üretimi aşamalarında katkıda bulunabilmesi, bu teknolojilerden faydalanmaya başlayan kişilerin veya şirketlerin altın bulmuş gibi sessiz kalması sebebi ile başarılı örnekler pek gün yüzüne çıkmıyor. Halbuki bu teknolojiler ile pazardaki rakiplerden çok daha hızlı üretim kapasitesine ulaşabilmek mümkün. Buna günümüzde ZekAI, ChatGPT, Gemini, Dall-e, Midjourney gibi araçların vazgeçilmez hale geldiğini görerek anlayabiliriz.
Curiosity ekibi olarak yoğun çalışmalarının sonunda şu sonuca vardık. Her iş süreci farklı bir akış gerektiriyor! Ürün fikrinin ortaya çıkıp, bir ekibin onu tasarlaması, diğer bir ekibin üretmeye başlaması gibi, konusunda uzman kişilerin birlikte çalışması gerekiyor. Dolayısıyla yapay zeka asistanlarının da birbirleri ile koordineli çalışması da ihtiyaçlar arasındaydı. Buna çözüm olarak SezAI uygulamasında ayrıca iş akışları oluşturulabilmesi sağlandı. Bu özellik ile şirketler otomasyon süreçleri oluşturabiliyor, yapay zekaların verilen görevleri sırasıyla yerine getirebilmelerine imkan tanıyor.
Fizik’te Fermat ilkesi olarak da bilinen doğanın en basit ve en verimli yolu tercih etmesi gibi, doğamız gereği biz insanların ve şirketlerin kısa sürede daha verimli ve daha az kaynak tüketerek üretim yapabilecekleri sürdürülebilir bir gelecek bizi bekliyor.
İçerik: %92 Betül, %8 ZekAI
Bir yanıt yazın