Huawei, söz konusu kulaklıklar olduğunda da akla gelen ilk markalardan bir tanesi oldu. Özellikle FreeBuds Serisi altında, farklı fiyat noktalarında ve farklı bütçelere hitap eden birçok seçenek mevcut. Üstelik zaman geçtikçe, bu modellerin daha da geliştiğini, fiyat-performans oranlarının arttığını görüyoruz. Birkaç haftadır Türkiye’de satışta olan FreeBuds 6i de buna güzel bir örnek. Huawei Online Mağaza’da 2.999 TL’lik fiyat etiketiyle satılan bu kulaklık; aktif gürültü engelleme, hafif ve ergonomik tasarım, uzun pil ömrü gibi özellikleri, nispeten uygun fiyata sunuyor. Huawei FreeBuds 6i inceleme yazısı ve videosunda, bu kablosuz kulaklık modeliyle ilgili izlenimler ve yorumlar yer alıyor.
Huawei FreeBuds 6i
- Akıllı Aktif Gürültü Engelleme 3.0
- 35 Saate Kadar Pil Ömrü
- IP54 Ter ve Suya Dayanıklılık
Tasarım
Huawei FreeBuds 6i, hem kulaklık hem de şarj kutusu tasarımlarıyla selefi 5i’ye fazlasıyla benziyor. İlk bakışta herhangi bir farkın olmadığını düşünebilirsiniz, ancak detaylara indiğinizde, dikkate değer farklılıkların olduğu ortaya çıkıyor. Öncelikle bu kulaklık da selefi gibi plastikten yapılmış. Parlak yüzeyiyle gerçekten hoş görünüyor. Huawei’nin inceleme için bize göndermiş odluğu siyah renk gerçekten havalı, özellikle siyah rengin ağırlığını sevenler ve kulaklığı biraz daha resmi iş kıyafetleriyle kullanmak isteyenler için isabetli bir seçim olacaktır. Beyaz ve mor renkler biraz daha gençlere hitap ediyor gibi, özellikle mor renk biraz sıra dışı bir havaya sahip.
FreeBuds 6i, kulaklık bölümü açısından selefine göre biraz daha fazla hacim kaplıyor, ancak gövde kısmı biraz daha kısa. Bununla birlikte kolaylıkla takılıyor, kulağa rahatlıkla oturuyor. Kapalı uçlu tasarıma sahip ve kutudan farklı büyüklüklerde silikon uçlar çıkıyor. Kulaklığın yönetimini sağlayan yardımcı AI Life uygulamasında buluna kulak uyum testini uygulayarak hangi uçla en iyi konfor ve sesi alacağınızı belirleyebilirsiniz. Her zaman olduğu gibi, kutudan çıkan ve kulaklığa takılı gelen uçlar benim için ideal konfor ve sesi sunuyordu ve testi de başarıyla geçtim.
6i de selefi 5i gibi hafif, kulakta ağırlık hissi yaratmıyor. Uzun süre kullansanız bile yorgunluk hissetmiyorsunuz, pek çıkarma ihtiyacı duymuyorsunuz. Ani hareketlerde bile kulaklıklar fırlamıyor, yerinden oynamıyor, sağlam ve güvenilir bir kullanım sağlıyor. Bu durum kulaklıkları sportif aktiviteler için de kullanışlı hâle getiriyor. Üstelik kulaklık, IP54 ile belgelenen ter ve suya dayanıklılık özelliği sayesinde, yoğun tere veya sıvı sıçramalarına karşı dayanıklı. Yağmur altında egzersizlerinizi de bu kulaklıklar takılıyken gönül rahatlığıyla yerine getirebilirsiniz.
Bahsettiğim gövde kısmı, 5i’dekine göre biraz daha kısa olmasına rağmen dokunmatik kontroller için yeterli alanı sağlıyor. Bir kez tıklatarak çalan içeriği duraklatma veya yeniden oynatma, iki kez tıklatarak önceki ya da sonraki içeriğe atlama, basılı tutup bekleterek aktif gürültü engelleme ile geçirgenlik modu arasında geçiş yapma gibi imkanlar var. Telefonla kullanıyorsanız, sadece gövde kısmına tıklatarak gelen çağrıyı yanıtlayabilir ya da reddedebilirsiniz. AI Life uygulaması üzerinden bu kontrollerin yönetimini yapabilirsiniz. Bu arada, parmağınızı gövde üzerinde yukarı aşağı sürükleyerek ses ayarı yapmak da imkan dahilinde bulunuyor.
Şarj kutu tasarımı değişmemekle birlikte Huawei, önceki modelde kullandığı noktalı, biraz yumurta yüzeyini andıran desenden vazgeçerek mat bir yüzey tercih etmiş. Yine oval, enine genişçe bir gövde tasarımı var. Kapağı kolayca, tek bir parmak hamlesiyle açıp yine zahmet göstermeden kapatabilirsiniz. Kulaklıkları yuvalarından çıkarıp yerine koymakta da sıkıntı yok. Kapağın hemen altında Huawei logosu, onun altında ise LED durum lambası mevcut. Altta ise USB-C portu var. Bu port üzerinden şarj ediliyor, kablosuz şarj mevcut değil. Sağ kenarda ise büyükçe ve rahatlıkla basılan bir eşleştirme düğmesi bulunuyor.
Özellikler, Ses ve Gürültü Engelleme
Huawei FreeBuds 6i, Bluetooth 5.3 destekli bir kulaklık. Hızlı şekilde akıllı telefon, tablet veya bilgisayar gibi cihazlarla eşleştirebilirsiniz. Daha sonra da, kulaklıkları kutusundan çıkarıp kulaklarınıza taktığınız anda bağlantı kuruluyor. Aynı anda iki cihazla aktif bağlantı kurulabilmesi de, 6i’nin seveceğiniz özellikleri arasında bulunuyor. Böylelikle bir yandan akıllı telefonunuzla bir yandan da tablet veya bilgisayarınızla aktif bağlantı kurabilir, örneğin tablette bir şeyler izlerken telefonunuza bir çağrı geldiğinde, kulaklıkları kullanarak telefon görüşmesi yapabilirsiniz. AI Life uygulamasında yer alan bağlantı bölümünden eşleştirilmiş cihazları görebilir, aktif bağlantının sağlanacağı iki cihazı seçebilir, farklı cihazlar arasında değişiklik yapabilirsiniz.
Söz AI Life’dan açılmışken, bu Huawei uygulamasının önceki bölümde de bahsettiğimiz bazı işlevleri de içerecek şekilde, FreeBuds 6i için kapsamlı bir destek sunduğunu söyleyelim. Bu uygulamayı iPhone’lar için App Store’da, Huawei telefonlar için de AppGallery’de bulabilirsiniz. Eğer Android telefonu kullanıyorsanız, Google’da yapacağınız AI Life araması ile AppGallery’nin web sürümüne gidebilir, burada APK dosyasını indirerek telefonunuza kurabilirsiniz. Ben Huawei FreeBuds 6i’yi genellikle Samsung Galaxy Z Flip 6 ile kullandım. AI Life uygulamasını da son belirttiğim yöntemle kurdum. AI Life; daha önce belirttiğim yönetimlerin yanında aktif gürültü engelleme kontrolü, ses profilleri arasında geçiş, yazılım güncelleme gibi imkanları da sunuyor. Anlaşılır ve sade arayüzle FreeBuds 6i’yi kolayca yönetmenizi sağlıyor. Ayrıca hem kulaklıkların hem de şarj kutusunun pil seviyelerini en başta gösteriyor.
Bu arada Huawei FreeBuds 6i’yi, Huawei markalı akıllı telefon, dizüstü bilgisayar veya tabletlerle eşleştirmek biraz daha hızlı gerçekleşiyor. Şarj kutusunu bağlayacağınız cihazın yanına getirip kapağını açtığınızda cihaz ekranında bir pencere çıkıyor ve siz “Bağlan” seçeneğine tıkladıktan sonra saniyeler içinde bağlantı kuruluyor. FreeBuds 6i de bir “Süper Cihaz” olduğu için, Huawei markalı cihazlarda bulunan Kontrol Paneli içinde yer alan “Süper Cihazlar” bölümünde bu kulaklığı da görebilir, ses geçişini hızlıca yapabilirsiniz.
FreeBuds 6i’nin topuz bölümünün biraz daha büyük olduğunu belirtmiştim. Huawei, buraya 5i’deki 10mm’lik sürücü yerine 11mm’lik dört mıknatıslı dinamik sürücü yerleştirmiş. Böylelikle bas, tiz ve orta frekansların daha da artırılması hedeflenmiş. Kulaklıkların ses çıkış şiddeti gayet yüksek, bu açıdan tatmin edici olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Tiz ve orta frekanslar ise baslara göre biraz daha güçlü biçimde hissediliyor. AI Life’da bulunan “Ses efektleri” bölümü altında yer alan çeşitli profillerle ses çıkışının yapısını değiştirebilirsiniz. “Güçlü baslar”, basları hafif de olsa artırırken bunun etkisini hissetmek için müziğe biraz fazla dikkat kesilmelisiniz. “Tizleri yükselt” veya “İnsan sesleri” gibi, sırasıyla yüksek ve orta frekansları güçlendiren profillerin etkisi biraz daha kolay anlaşılıyor. “Senfoni” ve “Hi-Fi Live” etkisi de o kadar fazla belli olmuyor.
Huawei FreeBuds 6i, genellikle üst sınıf Android telefonlarda gördüğümüz LDAC gibi yüksek kaliteli ses kodlayıcılarını da destekliyor. Bu kulaklıkları birlikte test ettiğim Galaxy Z Flip 6, LDAC’ı destekliyor, bu sayede söz konusu kodlayıcının farkını da hissetmek mümkün oldu. AI Life içinde bulunan “Ses kalitesi” bölümünden “Ses kalitesine öncelik ver” seçeneğini tercih ettikten sonra, telefondaki Bluetooth ayarları içinden FreeBuds 6i’yi bulmak ve onun ayarlarından LDAC’ı açmak gerekiyor. Gerçekten de hem ses şiddeti hem de sesteki netlik biraz daha artırılıyor.
FreeBuds 6i’yi deneyimlemeye başladığım ilk zamanlarda özellikle baslardaki performansı benim gibi basların yoğun olduğu biçimde müzik dinleyen bir kişiyi pek tatmin etmeyecek düzeydeydi. Ancak daha sonra gelen güncelleme ile birlikte bu durum değiştiğini söyleyebilirim. Baslar eskisine göre daha yoğun ve hissedilebilir. Bununla birlikte tizlerin ve orta frekansın baskın olması pop müzik parçalarında veya podcast’lerde tatmin edici bir performansın elde edilmesini mümkün kılıyor. Örneğin, 90’ların popüler pop müzik parçalarından olan “Depeche Mode – Break The Silence” veya “MC Hammer – Can’t Touch This” gibi parçalarda bas ve tiz dengesi gayet iyi. Sonuç olarak bu kulaklıkların özellikle pop müzik parçaları ve podcast’ler için kullanışlı ve memnun edici bir ses performansı sunduğunu söyleyebilirim.
6i’yi selefi 5i ile karşılaştırdığımızda, mikrofon ve hoparlör diziliminin değiştiğini, daha fazla unsurun yer aldığını görüyoruz. Bu durum kulaklıkların aktif gürültü engelleme ve mikrofon performansını da artırıyor. ANC 3.0 teknolojisiyle geldiği belirtilen bu kulaklıklar 50 dB’e varan bir gürültü engelleme performansı sergiliyor. Düşük frekanslı seslerin engellenmesinde daha yüksek başarı gösteren bu kulaklıklar, belki üst sınıf kulaklıklarda olduğu gibi, takıldığında ve aktif gürültü engelleme açıldığında ortamı sessiz hâle getirmiyor. Ancak uçak veya tren yolculuklarında tatmin edici seviyede bir gürültü bloklaması yapacaktır. Bu sayede müzik dinlerken veya podcast yayınlarını takip ederken içeriğe daha iyi biçimde odaklanabiliyorsunuz. FreeBuds 6i kulaklarımda olduğu hâlde birkaç kez işle ev arasında yürüdüm ve bu sırada podcast dinledim. Gürültü engellemenin performansını gayet iyi buldum. Belki araç ve özellikle korna sesleri yine duyulabiliyor, ancak bunlar dinlediğiniz içeriğin önüne geçmiyor, onu baskılamıyor.
Dış farkındalık modu da FreeBuds 6i’nin başarılı bulduğum yanlarından bir tanesi. Bunu açtığınızda dış ortamdaki ses dikkate değer biçimde güçlendirilerek sunuluyor. Hatta normale göre daha da güçlendirilmiş bir ses çıkışı var. Dışarıda egzersiz yaptığınız sırada müzik dinlerken bu seviyede yüksek bir dış farkındalık ses seviyesi emniyetiniz açısından iyi olacaktır. Bunun yanı sıra ofiste kulaklık takılı hâlde çalışırken de iş arkadaşlarınızın konuştuklarını daha iyi biçimde duyarsınız.
Mikrofon performansı da gayet başarılı görünüyor. Gelişen mikrofon donanımının da yardımıyla, rüzgarlı ortamlarda bile sesinizin ön planda olduğu şekilde, net ve anlaşılır ses kaydı yapılıyor. Galaxy Z Flip 6’nın kendi mikrofon sistemi ve FreeBuds 6i’nin kendisiyle yaptığım ses kayıtlarında, FreeBuds 6i ile yapılan ses kaydında tiz seviyesi, gürültü engelleme yoğun biçimde yapıldığı için daha düşük, bununla birlikte ses daha anlaşılır, dış ortam gürültüsü neredeyse yok denilecek seviyede.
Pil
Pil tarafında da Huawei FreeBuds 6i iyi bir performans sergiliyor. Huawei, bu kulaklıkların 35 saate kadar pil ömrü sunduğunu belirtiyor. Ayrıca sadece 10 dakikalık şarjla 4 saat müzik dinleme imkanının bulunduğunu da ekliyor. Kulaklık, aktif gürültü engelleme açık hâldeyken tek bir şarjla 5 saate kadar dinleme süresi sunuyor. Pratikteki sonuçlar da bunlara yakın görünüyor. FreeBuds 6i, tek bir şarjla uzun bir spor egzersizini veya kıtalararası uçak yolculuklarını çıkarır. Şarj kutusu da 3-4 kez ek dinlemelik gücü sağlıyor. Çok yoğun biçimde kullanmadığınız durumda, 5-7 günde bir kulaklıkları şarj etmeniz yeterli olacaktır.
Şarj işlemi, en başta da belirttiğimiz gibi alt kenardaki USB-C portu üzerinden yapılıyor. Ayrıca kutudan çıkan kısa kablo da büyük pratiklik sağlıyor. Kablosuz şarj özelliği yok, ancak bu büyük bir eksiklik sayılmaz.
Sonuç
Günümüzde üst sınıf kulaklıkların fiyatları 5.000 TL’den başlıyor. Eğer bir kulaklık için bu seviyelere çıkmak istemiyor, ancak özellikler bakımından da eksiklik hissetmemeyi arzuluyorsanız, 2.999 TL’lik fiyat etiketine sahip olan Huawei FreeBuds 6i iyi bir fırsat sayılabilir. Bu kulaklıklar hem tasarımı hem de şarj kutusuyla üst sınıf ürünleri aratmıyor. Pil ömrü bakımından da onlara meydan okuyacak seviyede. Aktif gürültü engelleme performansı, üst sınıf kulaklıklar seviyesine çıkmasa bile, müzik veya podcast dinlerken beklentileri karşılıyor. Mikrofonla ses kaydı da gayet başarılı.
Özellikle basların yoğun olduğu biçimde müzik dinlemeyi sevenler için FreeBuds 6i herkesin beklentisini karşılamayabilir. Ancak özellikle pop müzik parçaları veya konuşma odaklı içeriklerde 6i’nin performansı göz dolduruyor. Sonuç olarak FreeBuds 6i, birçok açıdan ana akım kullanıcı kitlesinin beklentilerini karşılayacaktır.
İnceleme makalesi ve videoda yer alan ürün Huawei Türkiye tarafından ücretsiz olarak temin edilmiştir. Yayım karşılığında Huawei Türkiye veya ilgili iştiraklerden herhangi bir ücret alınmamıştır. Yayımdan önce herhangi bir onay süreci bulunmamaktadır.
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
Bir yanıt yazın