PlayStation 5 Pro Özellikleri ve Fiyatı: PS5’ten Farkı Ne?

Sony, PlayStation 5’in belirli özelliklerini geliştirerek “Pro” adı altında yeni bir oyun konsolu piyasaya sürdü. Mevcut PS5 (ve PS5 Slim) modellerinin üzerine inşa edilen yeni konsol, yükseltilmiş bileşenler ve hafif tasarımsal değişikliklerle birlikte oyuncuların beğenisine sunuluyor.

Çoğunuz biliyor olsanız da kenara not düşelim. Pro, PS5 modelinin bir yenilemesi niteliğinde. Yani tam teşekküllü yeni bir model değil, PS5 ile PS6 arasına yerleşen bir model. Lansman PlayStation 5 modelinin üzerine PlayStation 5 Slim adında daha ince tasarımlı bir konsol daha gelmiş, boyutlar ve depolamadaki yenilikler dışında pek bir farklılık görememiştik. Pro ise daha fazlasını beraberinde getiriyor.

Yeni konsol daha iyi elbette fakat bu geliştirmelerin de bir bedeli var. DualSense Edge’in standart PS5 kontrol cihazından daha iyi olması gibi, Pro modeli de mümkün olan en iyi oyun deneyimine ulaşmak isteyen oyuncuları hedefliyor. Ülkemiz de dahil olmak üzere dünya üzerinde satışlar başlamış durumda. Biz de teknik özelliklerden tasarıma ve fiyata kadar tüm temel farklara birlikte bakalım, sizin işinizi kolaylaştıralım istedik.

PS5 vs PS5 Pro: Özellikler

İlk olarak teknik detaylara değinelim. PS5 Pro sadece daha yüksek performans ve daha iyi grafikler sağlamayacak, aynı zamanda güncelleme alan mevcut oyunların performans/kalitesini geliştirecek yeni özellikler alıyor.

Grafikler

PlayStation 5 sistem mimarı Mark Cerny, yeni cihazdaki GPU’nun temel modele göre %67 daha fazla Hesaplama Birimine ve %28 daha hızlı belleğe sahip olacağını söyledi. İkisinin birleşimiyle oyun sırasında %45 daha hızlı işleme sağladığı bildiriliyor. Elbette bu değerler şirket tarafından sağlanıyor ve her oyunda aynı düzeyde performans artışı beklememek gerek.

Bahsi geçen kazançlar ciddi seviyede olmakla birlikte PS5 üzerinde yapılan bir güncelleme niteliğinde. Eğer PS6 piyasaya sürülseydi, daha büyük geliştirmeler bekleyebilirdik. Bu arada, Pro olan modelin gelişmiş ışın izleme özelliğini kullanabileceğini de hatırlatalım. Işın izleme kapasitesinde ve ışık, gölge ve dokuların işlenmesinde çok somut bir artış yaşandı.

PS5 Pro, PSSR’nin (PlayStation Spectral Super Resolution) bir parçası olarak ışığın daha dinamik yansımasını ve kırılmasını sağlayarak oyunlardaki ayrıntıları, özellikle de arka planda görülebilen ayrıntıları geliştiren Gelişmiş Işın İzleme (Advanced Ray-tracing) özelliğine sahip. Sony, bunun aynı zamanda ışınların mevcut PS5 konsolunun iki katı ve bazen de üç katı hızlarda atılmasına izin vereceğini doğruladı.

Sony’e göre PSSR’nin devreye girmesiyle“ oyuna olağanüstü miktarda ayrıntı eklenecek, “süper keskin görüntü netliği” sağlanacak. Konsolun AI destekli yükseltme teknolojisi, görseli piksel piksel analiz ederek ve oyun görüntülerinin geliştiriciler tarafından yazılıma dahil edilen herhangi bir ekleme yerine makine öğrenimiyle doldurulmasına izin vererek oyun çözünürlüğünde de genel bir artış sunuyor. Özetle, yükseltme teknolojisiyle ayrıntı ve netlik artırılacak.

PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) Nedir?

Bu teknoloji, performansı etkilemeden bir oyunun grafiklerine ayrıntı ekleyecek. Geliştiriciler bu teknolojiyi kullanarak oyunlarını 4K’nın altında işleyebilir ve ardından yapay zekanın görüntüyü bu hedef çözünürlüğe yükseltmesine izin verebilir. Bu, Pro’da bir oyunu en yüksek grafik ayarlarında oynamak için kare hızlarından ödün vermek zorunda kalmayacağınız anlamına geliyor. Esasen Pro, mevcut PS5’e kıyasla 4K hedeflerine daha kolay ve mevcut olduğunda daha iyi ışın izleme ile ulaşabilecek.

CPU

CPU dikkat edilmesi gereken en önemli nokta çünkü her iki konsolun CPU’su aynı. PS5 Pro detaylarında CPU, “8 çekirdek / 16 iş parçacığı AMD Zen 2” olarak listelenmiş. Kılavuzda doğrulanmamış olsa da, PS5 Pro CPU’sunun daha yüksek hızlarda çalışacağı söyleniyor. İşlemci konusu net değil lakin bir iyileştirme yapılsa da büyük farklar olmasını beklemiyoruz.

Yani işlemciye ağırlık bindiren oyunlarda çok büyük farklar beklememek gerekiyor ki çoğu oyun bu şekilde. Ancak grafik kalitesinin sınırlayıcı faktör olduğu oyunlarda Pro’da kare hızı artışları görülebilir. Sonuçta söz konusu oyunlar olduğunda GPU performansı her zaman önemlidir.

SSD

Diğer yandan depolama tarafında güzel bir iyileştirme yapıldığını görüyoruz. Temel model 825 GB kapasiteyle geliyordu ve kullanılabilir alan yaklaşık 630 GB’a düşüyordu. Pro ile 2 TB kapasite sunuluyor ki bu çok rahatlatıcı. Büyük AAA oyunlar artık rahatlıkla 100 GB’ın üzerine çıkarken 2 TB’a yapılan yükseltme sayesinde oyunları silmeden çok sayıda oyunu depolamak mümkün.

PS5 Pro PS5 Slim
Boyutlar 388 x 89 x 216mm 358 x 97 x 224mm
Ağırlık
Depolama Özel 2 TB SSD Özel 1 TB SSD
Depolama Genişletme M.2 NVMe SSD yuvası; USB üzerinden harici depolama M.2 NVMe SSD yuvası
Bağlantı WiFi 7, ethernet, Bluetooth 5.1 WiFi 6, ethernet, Bluetooth 5.1
CPU 8 çekirdek / 16 iş parçacığı: AMD Zen 2 8 çekirdek / 16 iş parçacığı: AMD Zen 2
GPU 16.7 TFLOP, AMD Radeon, RDNA tabanlı grafik motoru 10.28 TFLOPS, AMD Radeon, RDNA tabanlı grafik motoru
RAM 16 GB GDDR6 / 2 GB DDR5 16 GB GDDR6
Görüntü Yükseltme PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution Upscaling)
Portlar 1 x HDMI 2.1, 1 x Ethernet, 2 x USB-C, 2 x USB-A 1 x HDMI 2.1, 1 x ethernet, 2 x USB-C, 2 x USB-A
Fiyat 699.99$ / 699.99£ 499.99$ / 479.99£

Diğer Özellikler

Bir diğer yeni özellik ise Sony’nin ‘PS5 Pro Game Boost’ olarak adlandırdığı yenilik. Game Boost, PS5 Pro’da oynanabilen PS4 oyunlarına gelişmiş görüntü kalitesin açısından bir artış uygulayacak. Bununla birlikte, PS4 ve PS5 oyunlarının performansı stabilize edilecek ve hatta iyileştirilecek.

Enhanced Image Quality (Gelişmiş Görüntü Kalitesi) özelliğinin belirli PS4 oyunlarının çözünürlüğünü de iyileştirebileceği bildiriliyor. Arada ne kadar fark olduğunu anlamak için detaylı inceleme yapmak gerek. Ancak bu özelliklerin devasa grafiksel farklar yaratması pek olası değil.

İsteğe bağlı disk sürücüsü de özellik açısından ilginç bir hamle. Giriş fiyatını düşük tutmak için PS5 Pro’ya disk sürücüsü olmadan başlamak bir açıdan mantıklı. Ancak yüksek performanslı yeni konsola yüksek meblağlar ödeyebilecek kişiler fiziksel medya kullanmak isteyebilir.

PlayStation 5 Pro, günümüzün en son kablosuz teknolojisi olan Wi-Fi 7 ile destekleniyor. Standart sürüm ise Wi-Fi 6’ya sahipti. Kablosuz bağlantı standardındaki yükseltme, ethernet kablosuyla kolayca bağlanamayan kişiler için çevrimiçi oyun kararlılığında ve indirme hızlarında iyileştirme sağlayacak. Sadece dijital olan sürümlerde Wi-Fi bağlantısı ekstra önemli. Bir hatırlatma olarak, Wi-Fi 7’den faydalanmak için yönlendiricinin de destekli olması gerekli.

PS5 vs PS5 Pro: Tasarım ve Boyutlar

Yükseltilmiş model, 388 x 89 x 216 mm ölçüleriyle Slim’den daha uzun ve orijinal lansman modeliyle neredeyse aynı yükseklikte. Ağırlığı 3,1 kg, yani PS5 Slim (3,2 kg) ile hemen hemen aynı ağırlığa sahip.

Diğer yandan, PS5 Pro’nun estetiği PS5 Slim’e çok daha fazla benziyor. Konsolun ortasındaki çoklu siyah şeritler dışında tasarım dili ve görünüş aynı. Estetikle birlikte, Slim’deki disk sürücüsü Pro’da aynı şekilde kullanılabiliyor. Ayrıca Sony, Pro’nun ön yüz plakalarının da konsol için satışa sunulduğunda değiştirilebileceğini doğruladı.

PS5 Pro’nun varsayılan olarak tamamen dijital bir konsol olduğunu tekrar anımsatalım.

Oyunlar

PS5 Pro’ya özel herhangi bir oyun olmayacak. Sadece şu anda mevcut olan ve performans modlarına sahip tüm oyunlar daha yüksek çözünürlük ve kare hızlarında oynanabilir olacak. Ancak bu tamamen geliştiricilere ve bu ekstra güçten yararlanıp yararlanmayacaklarına bağlı.

Mevcut PS5 piyasaya sürülen her oyunu oynatmaya devam edecek. CPU sınırlamaları nedeniyle 60 FPS düzeyinde çalışmayan oyunlar, aynı CPU’yu kullandığı için Pro’da da 60 FPS’de çalışmayacak. Final Fantasy VII Rebirth, The Last of Us Part II Remastered ve Marvel’s Spider-Man 2 gibi mevcut PS5 oyunlarının küçük bir listesinin PS5 Pro geliştirmeleri alacağı zaten onaylanmıştı.

PlayStation, “PS5 Pro Game Boost” özelliği sayesinde 8.000’den fazla PS4 oyununun performans artışından yararlanacağını vurguladı. Hangi oyunun hangi seviyede iyileştirme alacağı bilmiyoruz. Küçük oranlarda çözünürlüğün, yükleme sürelerinin ve kare hızının artmasını bekleyebiliriz.

PS5 Pro Fiyatı ve Çıkış Tarihi

PS5 Pro ile ilgili en büyük tartışma noktası fiyatı. Disk sürücüsünden yoksun olan Pro’nun 700 dolara satılan tek bir modeli var. Türkiye’de ön siparişler 7 Kasım itibarıyla 49.999 TL’lik fiyatla başladı. Zaman içinde bulunabilirlik arttıkça daha uygun fiyatlar göreceğiz.

Eğer opsiyonel sürücüyü eklemek istiyorsanız ayrıca satın almanız gerekecek. Öte yandan, mevcut iki PS5 modelinin her ikisi de disk sürücüsüyle birlikte 500 dolardan satılmakta. Dijital sürüm ise 450 dolarlık satış fiyatına sahip ve bölgeye bağlı olarak indirimler görmek de mümkün.

Henüz bir PS5’iniz yoksa ve en iyi donanımı istiyorsanız haliyle Pro daha iyi bir seçenek, ancak kesinlikle önceki PS5 modelleri halen tercih edilebilir durumda. Arada büyük denebilecek farklar yok ve fiyat farkı ziyadesiyle yüksek.

Zaten elinizde bir PlayStation 5 var ise; kişisel isteklere saygı duymakla birlikte yükseltme yapmak için büyük nedenler göremiyoruz. Eğer grafiklere çok fazla önem veriyorsanız aradaki farkları şöyle bir gözlemleyebilir, son kararı kendiniz verebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir