Apple Vision Pro beyin dalgalarıyla kullanılabilir hâle geldi

Synchron, beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) teknolojisini kullanarak Apple Vision Pro gibi cihazları sadece düşünceyle kontrol etmeyi mümkün hale getirdi. Şirketin geliştirdiği bu teknoloji, bir yıldır başarıyla test ediliyor ve hastalarda ciddi yan etkilere yol açmadı.

Beyin-bilgisayar arayüzü, beyin sinyallerini kullanarak bir kişinin dış cihazları kontrol etmesini sağlayan bir teknoloji olarak biliniyor. Özellikle felç gibi engellerle mücadele eden bireyler için önemli bir yenilik olan bu teknoloji, aynı zamanda bilimsel araştırmalar için de kullanılabiliyor. Synchron, 2022 yılında başlattığı klinik denemelerde, minimal invaziv beyin implantlarını kullanarak iPhone ve iPad’leri kontrol etmeyi hedefledi. Şimdi ise bu teknoloji, daha karmaşık cihazlar olan Apple Vision Pro’yu kontrol edebilme yeteneğine kavuştu.

Synchron’un yaptığı açıklamaya göre, beyin-bilgisayar arayüzü implantı takılan altı hasta, bir yıl boyunca ciddi bir yan etki yaşamadan bu teknolojiyi kullandı. Yani cihaz, beyin hareket sinyallerini güvenilir bir şekilde yakalayarak herhangi bir sağlık sorunu oluşturmadan görevini başarıyla yerine getirdi.

COMMAND adı verilen çalışma, FDA tarafından onaylanan ve kalıcı beyin-bilgisayar arayüzü implantlarının kullanıldığı ilk klinik deney olarak dikkat çekiyor. Diğer bazı beyin implantlarının aksine, bu implantlar tehlikeli ve invaziv cerrahi müdahalelere gerek duymuyor. Synchron’un geliştirdiği implant, boyundaki juguler damar üzerinden minimal invaziv bir yöntemle yerleştiriliyor.

COMMAND çalışmasının baş araştırmacılarından ve UB Neurosurgery (UBNS) başkanı Dr. Levy, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “COMMAND çalışmasından elde edilen sonuçlar, Stentrode BCI’nin güvenliğini doğrulayan önemli bir tıbbi dönüm noktasıdır. 12 aylık çalışma süresince hiçbir nörolojik güvenlik problemi rapor edilmedi. Bu minimal invaziv yaklaşım, felç geçirmiş ve hareket kabiliyeti kısıtlı milyonlarca hastaya bu teknolojiyi sunma potansiyeli taşıyor.”

Bu implantın ana hedefi, felç geçirmiş ya da ağır beyin hasarı olan bireylerin işlevsel bağımsızlıklarını yeniden kazanmalarına yardımcı olmak. İlk klinik deneylerde yer alan hastaların tümü, geleneksel tedavilere yanıt vermeyen ağır, kronik çift taraflı üst uzuv felci olan bireylerden oluşuyordu.

Beyin-bilgisayar arayüzleri sayesinde Apple Vision Pro daha fazla kişi tarafından kullanılabilir

Sonuç olarak, beyin-bilgisayar arayüzleri, beyin sinyallerini yorumlayarak bu sinyalleri dış cihazları kullanmak için gereken hareketlere dönüştürebiliyor. Apple Vision Pro gibi cihazların bu teknolojiyle kontrol edilmesi, fiziksel olarak bu cihazları kullanamayan bireyler için büyük bir fırsat sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir