Çinli Bilim İnsanları İnsan Kök Hücrelerinden Yapay Beyin Geliştirdi

WebMola
2 Min Read


Çinli Bilim İnsanları İnsan Kök Hücrelerinden Yapay Beyin Geliştirdi

İnsan kök hücrelerinden geliştirilen yapay beyin teknolojisi, robotlara çeşitli görevleri öğretmek için kullanılıyor. Çinli araştırmacılar, bu yenilikçi yapay beyin ile donatılmış bir robot üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Yapay Beyin, Robotlara Yeni Yetenekler Kazandırıyor

Tianjin Üniversitesi ve Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar, yapay beyin teknolojisini bir adım öteye taşıyarak, insan kök hücrelerinden elde edilen beyin organoidini nöral bir arayüz çipi ile birleştirdi. Bu yapay beyin, robotun engelleri aşmasını ve nesneleri kavramasını sağlıyor.

Çinli Bilim İnsanları İnsan Kök Hücrelerinden Yapay Beyin Geliştirdi

Beyin-Bilgisayar Arayüzleri Alanında Önemli Bir Adım

Geliştirilen yapay beyin teknolojisi, beyin-bilgisayar arayüzleri (BCI) alanında önemli bir adım olarak görülüyor. Çin, bu alanda öncelikli çalışmalar yürütüyor. Tianjin Üniversitesi’ne göre, bu teknoloji “dünyanın ilk açık kaynaklı beyin-çip tabanlı akıllı karmaşık bilgi etkileşim sistemi” olma özelliğini taşıyor.

Yapay Beyin Nasıl Çalışıyor?

Yapay beyin teknolojisi, in-vitro ortamda kültürlenen beyin organoidinin bir elektrot çipi ile birleştirilmesiyle oluşuyor. Bu yapay beyin, uyarım geri bildirimini kodluyor ve çözümlüyor. Böylece, robot ile yapay beyin arasında etkileşim sağlanıyor.

Çinli Bilim İnsanları İnsan Kök Hücrelerinden Yapay Beyin Geliştirdi

Hibrit İnsan-Robot Zekası Mümkün mü?

Tianjin Üniversitesi, yaptıkları araştırmanın hibrit insan-robot zekasının geliştirilmesine yol açabileceğini belirtiyor. Beyin organoidleri, erken embriyolarda bulunan ve farklı dokulara dönüşebilen insan pluripotent kök hücrelerinden üretiliyor. Bu yapay beyin dokusu, beyine nakledildiğinde ev sahibi beyin ile fonksiyonel bağlantılar kurabiliyor.

Yapay Beyin Teknolojisi Sağlıkta Kullanılacak

Yapay beyin teknolojisi, nörogelişimsel bozuklukların tedavisi ve beyin hasarının onarımı gibi alanlarda umut vadediyor. Araştırmacılar, düşük yoğunluklu ultrason kullanımının nakledilen beyin organoidlerinin gelişimine yardımcı olabileceğini ve daha iyi bir hesaplama temeli sağlayabileceğini belirtiyor. Yapay beyin nakli, kaybolan nöronların yerine konulması ve nöral devrelerin yeniden yapılandırılması yoluyla beyin işlevlerini geri kazandırmak için umut verici bir strateji olarak görülüyor.



Source link

Share This Article
Leave a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir