Google, çarşamba günü Avrupa Komisyonu’na Microsoft aleyhine rekabet ihlali şikayetinde bulundu. Google, Microsoft’un bulut müşterilerinin Azure’dan diğer sağlayıcılara, özellikle Google Cloud’a geçişini aşırı derecede pahalı hale getirdiğini iddia etti.
Google, Microsoft’un bulut lisanslama şartlarının Avrupa’daki müşterilerin teknik bir engel olmamasına rağmen rakip bulut platformlarına geçişini kısıtladığını belirtti. Şikayeti açıklayan bir blog yazısında Google, Microsoft’un bu uygulamalarının “Avrupalı şirketlere ve hükümetlere ciddi zararlar verdiğini”, Avrupa işletmelerine yılda 1 milyar Euro’ya (1.1 milyar dolar) mal olduğunu, vergi mükelleflerinin parasını boşa harcadığını ve rekabeti engellediğini öne sürdü.
Avrupa bulut pazarında lider Amazon’un AWS platformu olurken, Microsoft’un Azure hizmeti ikinci sırada ve Google Cloud üçüncü sırada yer alıyor. 2024’ün ikinci çeyreğinde Oracle, Salesforce ve IBM ilk altıda yer aldı.
Çarşamba günü Avrupa Komisyonu sözcüsü Lea Zuber, Engadget’a yaptığı açıklamada, Google’ın şikayetini aldıklarını doğruladı. Zuber, “Standart prosedürlerimize göre değerlendireceğiz,” dedi.
Google ve Microsoft Avrupa’da bulut pazarında rekabet ediyor
M
Google’ın şikayeti, bu yaz Microsoft ile CISPE (Avrupa Bulut Altyapı Hizmet Sağlayıcıları Birliği) arasında varılan bir uzlaşmaya atıfta bulunuyor. CISPE, 2022’nin sonunda Microsoft aleyhine benzer rekabet ihlali iddialarıyla şikayette bulunmuştu. CISPE’nin şikayetinin geri çekilmesine yol açan anlaşmanın tam ayrıntıları kamuoyuna açıklanmadı. CISPE, Temmuz ayında Microsoft’un endişelerini gidermek için değişiklikler yapacağını duyurmuştu. Bunlar arasında, Microsoft müşterilerinin sahip olduğu özellikleri Avrupa’daki bulut sağlayıcılarına sunacak şekilde Azure Stack HCI’nin geliştirilmiş bir versiyonunun piyasaya sürülmesi de yer alıyordu.
Microsoft, Google’ın şikayetini Avrupa Komisyonu’nun reddedeceği konusunda iyimser olduğunu belirtti. Engadget’a yaptığı açıklamada Microsoft sözcüsü, “Microsoft, Google’ın davayı sürdürmesini ummasına rağmen, Avrupa’daki bulut sağlayıcılarının benzer endişelerini dostane bir şekilde çözdü,” dedi. Bloomberg’in haberine göre, Google’ın, antitröst şikayetini sürdürmek için 500 milyon dolarlık alternatif bir anlaşma önerdiği iddia edildi. Microsoft, “Avrupalı şirketleri ikna edemeyen Google’ın, Avrupa Komisyonu’nu da ikna edemeyeceğini düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
Google’ın şikayetinin merkezinde Windows Server yer alıyor. Google, bu yazılımı birçok BT ortamında “olmazsa olmaz” olarak tanımlıyor ve Microsoft’un, bulut bilişim daha karlı bir iş haline geldikten sonra uygulamalarını değiştirdiğini belirtiyor. Google, Azure’ın daha fazla rekabetle karşı karşıya kaldıkça Microsoft’un, müşteri tercihlerini ciddi şekilde sınırlayan yeni kurallar getirdiğini yazdı.
Google’a göre, Microsoft’un 2019’da benimsediği lisanslama şartları, Azure rakipleri olan AWS ve Google Cloud gibi hizmetlerle Windows Server yazılımını kullanmak isteyen şirketlere aşırı finansal cezalar getirdi. Google, Microsoft’un kendi beyanlarına göre, iş yüklerini bu rakip sağlayıcılara taşımak isteyen müşterilerin beş kat daha fazla ödemek zorunda kaldığını iddia etti. Google ayrıca Microsoft’un güvenlik yamalarını sınırladığını ve bulut sağlayıcıları arasında seçim yapma konusunda başka engeller yarattığını belirtti.
Google, şikayetinde Fransız ekonomist ve OECD Rekabet Komitesi Başkanı Profesör Frédéric Jenny’nin araştırmasına da atıfta bulundu. Jenny’nin çalışması, Avrupa şirketleri ve kamu kuruluşlarının, bağımsız hizmet sağlayıcıların bulut altyapısında yazılım lisanslayan müşterilere “haksız ek maliyetler” ödediğini iddia ediyor. Jenny, Microsoft dışındaki bulut sağlayıcılarını tercih edenlerin Avrupa ekonomisinden 2022’de 1 milyar Euro’dan fazla para çıkmasına neden olduğunu öne sürdü.
Google Cloud Platform Başkanı Amit Zavery, Microsoft’un uygulamalarının müşterileri Azure’a kilitlediğini, siber güvenliği zayıflattığını ve yeniliği sınırladığını söyledi. CNBC’ye konuşan Zavery, bulut sağlayıcıları için daha açık bir pazarın savunuculuğunu yaparak, “Bugünkü kısıtlamalar müşterilere seçim şansı tanımıyor,” dedi. Zavery, Microsoft’un kısıtlamalarının kaldırılmasını ve müşterilerin ticari ve teknik açıdan en iyi buldukları bulut sağlayıcıyı seçme özgürlüğüne sahip olmalarını istiyor.
Bir yanıt yazın