IMDB’ye göre tüm zamanların en iyi 5 müzikal filmi. Ne zaman büyük bir Hollywood stüdyosu yüksek profilli bir müzikal filme milyonlar akıtsa, filmin reklamlarında bunu yaptıklarını belirtmekten ısrarla kaçınıyorlar. Jon M. Chu‘nun “Wicked” filminin ilk tanıtımlarında, tüm zamanların en popüler Broadway müzikallerinden birine dayanmasına rağmen, filmin hiçbir şarkısının yer almaması dikkat çekicidir. Aynı şekilde, “Mufasa: Aslan Kral “ın fragmanlarında da Disney’in süperstarı Lin-Manuel Miranda tarafından yazılmış olmalarına rağmen filmin hiçbir şarkısına yer verilmedi. Bu yılın başlarında, yine bir Broadway gösterisinden uyarlanan “Mean Girls ‘ün müzikal yorumunun ön gösterimlerinde şarkı söylenmemişti ve 2023’te gösterime girecek olan ‘Wonka ’nın reklamları da şarkısızdı.
Bu durum birçok uzman ve eleştirmenin Hollywood’un neden müzikallere karşı bir yafta ürettiğini sormasına yol açtı. Ortada bir yafta yok; gişe hasılatı buna karşı çıkıyor. “Mufasa” şimdiden 328 milyon doların üzerinde hasılat elde etti ve ‘Wicked’ yaklaşık 700 milyon dolarla yılın en yüksek hasılat yapan altıncı filmi. Daha önce de belirtildiği gibi, “Wonka” 634 milyon dolarlık bir gişe yaptı ve Disney’in animasyon müzikali “Moana 2” 882 milyon dolarlık bir hasılatla herkesi şaşırttı. Hatta 2016’ya dönüp “La La Land ”in 472 milyon dolarlık hasılatına bakarak müzikallerin, tuhaf çocuk fantezileri olmasalar bile hit olabildiğini görebiliriz. “Deadpool & Wolverine “in bile başında bir dans numarası vardı.
Ancak her nasılsa reklamcılar, bir filmin tanıtımında şarkı ve dans numaralarıyla övünmenin gişedeki şansına bir şekilde zarar vereceğini düşünüyorlar. Aslında sinema tarihine baktığımızda, tüm zamanların en yüksek hasılat yapan filmlerinden bazılarının müzikal olduğunu ve hatta bunlardan birkaçının Internet Movie Database’deki kullanıcılar tarafından yüksek puan aldığını görüyoruz.
IMDb’nin ilk 250’sinin şiddet ve erilliğe doğru çarpık olduğunu belirtmekte fayda var. Suç filmleri, hapishane dramaları, aksiyon filmleri ve savaş hikayeleri çok üst sıralarda yer alırken, komediler, müzikaller, dramalar ve kadın karakterlerle ilgili filmler listenin çok daha alt sıralarında yer alıyor. Garip bir şekilde korku filmleri de alt sıralarda yer alıyor. Dolayısıyla, listede geleneksel müzikallerin yer aldığını görmek bir darbe niteliğinde.
IMDB’ye göre şimdiye kadar yapılmış en iyi 5 müzikale göz atalım
The Sound of Music (1965)
Listenin en altında 235. sırada Robert Wise’ın 1965 yapımı, o yıl Oscar’da En İyi Film ödülünü kazanan ultra-şov filmi “The Sound of Music” yer alıyor. Rodgers ve Hammerstein’ın (Maria von Trapp’ın 1949 tarihli otobiyografisi “The Story of the Trapp Family Singers ‘dan esinlenen) 1959 tarihli Broadway gösterisinden uyarlanan ’The Sound of Music”, 1938’de Salzberg’de yaşayan, uçarı ve asi bir rahibe adayı olan Maria’nın (Julie Andrews) hikayesini anlatıyor.
The Wizard of Oz (1939)
Victor Fleming’in 1939 yapımı filmi “Oz Büyücüsü” kolaylıkla tüm zamanların en ünlü filmi olarak tanımlanabilir. L. Frank Baum’un romanından büyük ölçüde yeniden işlenen film, … size anlatmama gerek var mı? “Oz Büyücüsü “ndeki karakterler, şarkılar ve ikonografi Amerikan bilinçaltında o kadar yer etmiştir ki, onları Jung arketipleri olarak da düşünebiliriz. Hikayeyi biliyorsunuz. Harold Arlen’in tüm şarkılarını söyleyebilirsiniz. Hatta filmin tamamını ezberden okuyabilirsiniz.
Singin’ in the Rain (1952)
sırada Gene Kelly ve Stanley Donen’ın sinemaya yazdıkları enerjik aşk mektubu, 1952 yapımı “Singin’ in the Rain” yer alıyor. 1927 yılında geçen “Singin’ in the Rain” sesli sinemanın ilk günlerini ve oyuncuların replikleri ezberlemeye ve mikrofonlara konuşmaya nasıl adapte olmak zorunda kaldıklarını anlatan neşeli bir kurgu. Kelly, bu yeni ses olayının nereye gideceğini görmeye hevesli, Hollywood dublörüne dönüşmüş bir vodvil sanatçısı olan Don Lockwood’u canlandırıyor. Ona en komik arkadaşı Cosmo (Donald O’Connor) ve sürekli hevesli bir oyuncu olan Kathy (Debbie Reynolds) eşlik ediyor. Sonunda yetenekli Kathy’ye stüdyonun en büyük yıldızı olan mızmız, cırtlak sesli Lina Lamont’un (Jean Hagen) şarkı söyleyip konuşmasını dublajla yapmasını öneren Cosmo olacaktır.
3 Idiots (2009)
Bollywood filmleri Amerika Birleşik Devletleri’nde sık sık vizyona girmez, ancak bazen bir tanesi vizyona girebilir. Popüler aksiyon filmi “RRR ”nin aslında Bollywood’dan farklı bir Hint stüdyo sisteminden gelen Telugu sineması olduğunu ve film uzmanlarının bu iki filmi birbirine karıştırmamaları gerektiğini unutmayın. Bununla birlikte Rajkumar Hirani’nin 2009 yapımı komedi destanı “3 Idiots” Los Angeles’ta sınırlı bir gösterim yaptı ve bu filme giden az sayıdaki seyirci tüm zamanların en keyifli Bollywood müzikallerinden biriyle karşılaştı. Ayrıca dünya çapında 132 milyon dolara eşdeğer bir hasılat elde ederek o zamanın en başarılı filmlerinden biri oldu.
The Lion King (1994)
IMDb’nin top-250 listesinde en üst sırada yer alan müzikal, Roger Allers ve Rob Minkoff’un 1994 yapımı animasyon filmi “Aslan Kral”, Elton John ve Tim Rice’ın Oscar ödüllü şarkılarıyla övünüyor. “Aslan Kral” gösterime girdiğinde büyük bir fenomendi ve 1990’ların Disney Rönesansı’nın zirvesini işaret ediyordu. “Aslan Kral”, Afrika savanasının aslan tahtının varisi olan Simba (Jonathan Taylor Thomas, daha sonra Matthew Broderick) adlı bir aslan yavrusunun hikayesini anlatıyor. Babası Mufasa (James Earl Jones) nazik ve yardımseverdir, ancak amcası Scar (Jeremy Irons) alçak ve uğursuzdur. Scar, “Hamlet ”teki Claudius gibi, kardeşini öldürmek ve tahtı gasp etmek için komplo kurar ve genç Simba’yı saklanmaya zorlar. Simba, “Henry IV ”teki Hal gibi, böcek yiyen palyaçolarla birlikte uzak bir ormanda büyüyor, barışı ve mutluluğu öğreniyor.
Bir yanıt yazın