Instagrama’a gelen erişim engeli ile ilgili resmi açıklamalar

WebMola
3 Min Read

Türkiye’de Instagram’a erişim, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından bugün alınan kararla engellendi. Bu kararın, Filistin ve İsmail Haniye suikastı sonrasında platformda yapılan paylaşımlar nedeniyle alındığı belirtildi. BTK’nın, re’sen kapatma yetkisini kullanarak aldığı bu kararın ardından, mahkeme onayının 24-48 saat içinde alınacağı da dile getiriliyor. Kararın ardından Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, sosyal medyada açıklamalarda bulundu. Her iki açıklamada da Instagram’dan doğrudan bahsedilmediği dikkat çekiyor

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, X’te yaptığı paylaşımda, “Biz hukuk ülkesiyiz. Ülkemizin koyduğu kurallar, değerler ve hassasiyetler var. Katalog suçları dediğimiz bir çerçevemiz var ve bu çerçeve kapsamında kendilerini uyardık ancak gerekli karşılığı bulamadığımız için de bir erişim engeli getirdik.” dedi. Uraloğlu, bu kararın milli güvenlik ve kamu düzeni açısından alındığını vurguladı.

Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ise yaptığı açıklamada, Batılı ülkelerin sosyal medya platformlarının katalog suçlar başta olmak üzere birçok konuda hızlıca tedbir aldığını ancak aynı hassasiyeti Türkiye’de göstermediklerini belirtti. Sayan, “Bu platformlar, kurallarına uydukları ülkelerde sundukları güvenli, temiz ve adil içerik mekanizmasının Türkiye’de de geçerli olmasını istiyoruz.” dedi.

Sayan ayrıca, sosyal medya platformlarının çifte standart uyguladığını ve Türkiye’deki temsilcilik açma taleplerine olumlu yanıt vermediklerini ifade etti. “Birlikte daha temiz bir internet inşa edelim, milletimiz muhatap bulsun dedik, bir takım sanal ofislerle göstermelik işler yaptılar. Yaptığımız kanun değişiklikleri ile tüm bu arkadan dolanmaların önüne geçtik.” dedi.

Ulaştırma Bakan Yardımcısı Sayan, sosyal medya platformlarının Türkiye’de uygulamaları gereken kurallara uymadığı için bu tür tedbirlerin alındığını belirtti. “Görüyoruz ki aynı anlayışı hala sürdürmeye çalışıyorlar. ‘Bildiğimi okurum, istediğimi yayınlarım, istediğimi yayınlamam’ diyorlar. Biz bunu kabul etmedik, etmeyeceğiz. Değerlerimize saygı duyan, dezenformasyonsuz, daha temiz ve güvenli bir sosyal medya tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağız.” ifadelerini kullandı.

Erişim engeli kararı, kullanıcılar arasında geniş yankı uyandırdı ve birçok kişi alternatif platformlara yöneldi. Özellikle genç kullanıcılar, TikTok ve Snapchat gibi diğer sosyal medya platformlarına geçiş yaparak dijital iletişimlerini sürdürmeye çalışıyor. Uzmanlar, Instagram’a getirilen bu engelin dijital pazarlama ve reklam sektörü üzerinde de önemli etkiler yaratacağını öngörüyor.

Share This Article
Leave a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir