Dünya her anlamda hızlı ve değişken.
Bugün sektörler kendilerini yeniden tanımlıyor, yeniden oluşuyor. Gelişmiş ülkeler ve sektörler karşısında, fırsatları gören ve değişime adapte olan şirketler büyük farklar yaratıyor.
Tüm iş yapış biçimleri hızlı bir şekilde dijitalleşiyor ve dijital teknolojiler ekseninde yeniden yapılanıyor.
Teknoloji, çok büyük kitlelere hitap etmemize ve birçok kanaldan müşterilerimizi birebir tanıyarak onlara en iyi hizmeti sunmamıza olanak sağlıyor.
Alışverişi kolaylaştıran her türlü çözümün yoğun ilgi gördüğü bir dönem yaşıyoruz. Bu dönemde dijital platformlarda müşterilere pürüzsüz bir alışveriş deneyimi sunmak daha da önem kazandı.
Tüm bu dönüşümlere öncülük eden KoçDigital ile ev geliştirme sektörünün lider markası Koçtaş hayata geçirdikleri çalışmalar ile Koçtaş’ın tüm ekosistemine değer katan yapısını güçlendirerek ileriye taşıyor.
KoçDigital ve Koçtaş’ın sektöre örnek olacak projelerden bazıları:
Talep Tahminleme projesi tek başına bir proje olmaktan ziyade Assortment Optimization, Shift Optimization ve Auto Replenishment makine öğrenimi projelerine baz teşkil ediyor.
200+ mağaza genelindeki mal grupları için tahmin öngörüleri çıkarımı sağlayan yapay zeka projesinin devreye alımı ile ürün bulunurluğunu arttırma, stok bulundurma maliyetini minimize etme gibi aksiyonların sağlıklı alınmasına fırsat alanları oluşturuldu.
Enterprise Data Warehouse projesiyle oluşturulan veri ambarı ile Koçtaş’ın makine öğrenimi, yapay zeka gibi ileri analitik projelerine, self servis raporlama katmanına temel olacak altyapı devreye alındı. Kurumsal veri ambarı, Koçtaş’ın işlem ve ana verilerine ek olarak dış veriler (gelecek dönem enflasyon, kur, hava durumu, mağaza lokasyon demografik verileri,) ile de zengin bir veri ağına sahip.
Proje kazanımlarından bazıları;
- Self Servis Raporlama altyapısı ile şirket içi IT bağımlılığının minimize edilmesi ve veri çekim ve analiz süreçlerinde onprem sistemlerde yaşanan performans sorunlarını çözümleyerek performans kazanımı
- Bununla birlikte artan inovasyon yeteneği, çalışan memnuniyeti, yetenekli ve katma değerli modernize edilmiş çalışanları şirkete kazandırma hususlarında olumlu gelişmelere katkı ve verinin ortak dilden okunması ve yorumlanması
- Her bir son kullanıcının veriye hızlı erişimi, hızlı aksiyona alma. Bununla birlikte kurumsal veri ambarının hayata geçirilmesi ile birlikte makine öğrenimi ve yapay zeka projelerini hayata geçirebilmenin temelleri atıldı. BT destek ihtiyacını azaltacak seviyede, son kullanıcıların operasyonel tüm verilere erişebilecekleri hızlı ve esnek bir platform sunmak hem dijitalleşmeye hem de tüm departmanlarda iş gücü verimliliğine de fırsat sağlandı.
Assortment Optimization projesi ise satış-karlılık ve stok optimizasyonu sağlamak üzere mağazalarda satılacak ürün gamlarının makine öğrenmesi modellemesi çıktıları doğrultusunda farklılaştırılması sağlandı.
Projenin devreye alımı ile doğru mağazada doğru ürün bulundurma yaklaşımı stoklarda düşüşe imkân sağladı.
Proje ile birlikte elde edilen başarılar:
- Veri çekim ve analiz süreçlerinde, on-prem sistemlerde yaşanan performans sorunlarını çözümlendi. Veri çekim ve raporlama süreçleri hızlandı.
- Mağaza/SKU talep tahminleri makine öğrenmesi algoritmalarıyla hesaplanarak tahminler üretildi.
- Mağazalara farklı ürün gamlarının model çıktılarına göre gönderilmesiyle maksimum satış ve minimum stok yapısı hedeflendi.
- Assortment Planning sürecinin dijitalleştirildi
- Yeni Ürün Assessment sürecinin dijitalleştirildi
- Lokalizasyon için pilot uygulanan mağazalarda stoklarda düşüş sağlandı
Shift Optimization projesinde çalışan sorumluluk alanlarını gözeten, objektif, standart, veriye dayalı ve manuel efordan arındırılmış vardiya planlama modeli geliştirildi. Devreye alınan proje ile saha personeli vardiya planlarının tecrübeden ziyade veriye dayalı planlama, otomatikleştirilmiş vardiya planı ile manuel iş yükünün azaltılması, mağaza bazında rasyonel ve standart planlama kazanımları elde edildi.
Proje ile birlikte elde edilen başarılar:
- Veri odaklı planlama ile kişisel tecrübeye dayalı planlamanın oluşturabileceği insan hatasının önüne geçildi ve kişi bağlılığından ayrıştırılarak sistematikleştirildi.
- Mağazaların müşteri yoğunluğu saatleri gözetilerek çalışan ataması yapıldı ve yoğunluğun önüne geçildi.
- 3 Farklı çalışan kategorisinde (Satış Danışmanları, Kasiyerler ve Ziraat Mühendisleri), 1200’den fazla çalışanın vardiya planlamasını otomatik olarak yönetmek ziyaretçi memnuniyetinin ve isteklerinin doğru ve zamanında karşılanması sağlandı.
KoçDigital ve Koçtaş ekiplerinin sinerjisi ile hayata geçirilen bu projeler ile ileriye taşınan Koçtaş Dijital Dönüşüm yolculuğu tüm hızıyla devam ediyor.