OpenAI, yapay genel zeka geliştirme hedefiyle insaniyet odaklı bir misyonla yola çıkan bir araştırma laboratuvarı olarak kuruldu. Ancak zamanla, Silikon Vadisi’nin en iyi finanse edilen şirketlerinden biri haline geldi. Şimdi ise, bu iki durum arasındaki gerilim gün yüzüne çıkıyor.
Yeni bir modelin tanıtılmasından haftalar sonra OpenAI, kâr amacı gütmeyen statüsünü terk etmeye hazırlanıyor. Şirketin bazı üst düzey çalışanları ayrılırken, CEO Sam Altman, konumunu teknoloji dünyasının en güçlü figürlerinden biri olarak pekiştiriyor.
OpenAI’ın uzun süredir görev yapan teknoloji sorumlusu Mira Murati, Çarşamba günü, “kendi keşiflerine zaman ayırmak” amacıyla şirketten ayrılacağını duyurdu. Aynı gün araştırma sorumlusu Bob McGrew ve eğitim sonrası başkan yardımcısı Barret Zoph da istifalarını açıkladı. Sam Altman, bu değişiklikleri “şirketler için doğal bir süreç” olarak nitelendirdi, ancak bu denli ani olmasının “normal olmadığını” kabul etti.
Bu ayrılıklar, geçen yıl Altman’ın başarısız görevden alınma girişiminin ardından yaşanan istifaların devamı niteliğinde. OpenAI’ın kurucularından Ilya Sutskever ve önemli araştırmacı Jan Leike gibi isimler de şirketten ayrıldı. Leike, “güvenlik kültürünün ürün odaklılığına kurban gittiğini” belirterek bu kararı aldığını açıklamıştı.
Başlangıçta kâr amacı gütmeyen bir araştırma laboratuvarı olarak kurulan OpenAI, zamanla kâr amacı güden bir yan kuruluş olan OpenAI LP’yi oluşturdu. Bu yapı, şirketin yapay genel zeka geliştirmek için fon toplamasına izin veriyor, ancak kâr amacı gütmeyen kolun misyonu insanlığın yararına çalışmak.
Şirketin internet sitesinde yatırımcılar için “OpenAI’a yapılan yatırımı bir bağış olarak görmek akıllıca olur” ifadesi yer alıyor. Ancak şirketin şu anda 150 milyar dolarlık bir değerlemeye ulaştığı ve kârlılığa giden bir yolunun olmadığı bildiriliyor. Thrive, Apple ve Birleşik Arap Emirlikleri destekli bir yatırım firması gibi büyük yatırımcılardan en az 250 milyon dolarlık fon toplama hedefinde olan OpenAI, Google ve Meta gibi rakiplerinden farklı olarak, çok büyük kaynaklara sahip değil.
Sam Altman, bu ay başında çalışanlarına, şirketin önümüzdeki yıl kâr amacı güden bir yapıya dönüşeceğini söyledi. Bazı raporlara göre OpenAI, kamusal fayda sağlayan bir şirket yapısına geçmeyi planlıyor, ancak bu süreçte kâr amacı gütmeyen kolun kontrolünü kaybedeceği iddia ediliyor.
OpenAI güvenliği ikinci plana mı atıyor?
OpenAI’ın araştırma odaklı yapısı, zamanla ürün odaklı bir yapıya evriliyor. Birçok çalışan, yapay zeka araştırmalarına odaklanmak amacıyla şirkete katıldı, ancak şirketin kâr odaklı bir yapıya dönüşmesi, çalışanları zorlu bir duruma sokuyor. Araştırma laboratuvarları, ürün geliştirme baskısı olmadan uzun vadeli projelere odaklanabilirken, kâr odaklı şirketlerde bu mümkün olmuyor.
Örneğin, temmuz ayında Washington Post’a konuşan bir kaynak, GPT-4’ün lansman etkinliğinin, güvenli olup olmadığının kesinleşmeden önce düzenlendiğini belirtti. Ayrıca, şirketin güvenlik ekibinin 20 saatlik mesailerle çalıştığı ve güvenlik testlerini tam olarak gerçekleştirecek zamanlarının olmadığı bildirildi.
Sonuç olarak, OpenAI, bir araştırma laboratuvarından bir teknoloji devine dönüşme sürecinde. CEO Sam Altman’ın liderliğinde şirket, daha ticari bir yapıya doğru ilerliyor ve bu süreçte kâr amacı gütmeyen misyonunun geride kalma riski bulunuyor.
Bir yanıt yazın