ChatGPT piyasaya çıktığı ilk aylarda birçok kişi merakla hem kişisel bilgilerini hem de kurumsal bilgilerini sohbet robotlarıyla paylaşmaya başladı. CNN Business’ın açıklamasına göre, şirketin kurumsal e-posta alanlarıyla ilişkin analizinde, geçen yılın sonundan bu yana Fortune 500 şirketlerinin yüzde seksenden fazla çalışanı, ChatGPT’yi kullanıyordu. Ancak kurumsal bilgilerin önlem alınmadan paylaşıldıktan sonra kötü niyetle kullanılabileceğini fark eden bazı kurumlar şirketlerinde ChatGPT kullanımını sınırlandırdı ya da yasakladı. Bu durumda şirketler çözümlerini, kurumların kültürlerine ve ihtiyaçlarına özel ‘kişiselleştirilmiş’ sohbet robotlarını oluşturmakta buldular. (Bir önceki yazımıza göz atabilirsiniz).
Kurumların güvenle daha aktif ve işlevsel şekilde sohbet robotlarını kullanabilmesi adına geçtiğimiz günlerde ChatGPT’nin CEO’su Sam Altman yeni ChatGPT Enterprise’ı tanıttı. Bu ürün OpenAI’ın açıklamasına göre, ChatCPT ve ChatGPT Plus’tan ayrı ve yeni olmakla beraber bu verilerin hiçbir şekilde GPT’yi eğitmek için kullanılmayacağının altı çizilerek duyuruldu. Bunun sebebi ChatGPT’nin ilk sürümleriyle oldukça hızlı başarı toplayan OpenAI girilen verileri, sohbet robotunun eğitim ve içerik oluşturma sürecinde yoğun bir şekilde incelemeye tutmuştu. Bu durumda İtalya’nın veri koruma gözlemcisi, OpenAI’ın GDPR’ye (General Data Protection Regulation – Genel Veri Koruma Tüzüğü ) uyum sağlayana kadar İtalyan kullanıcı verilerini işlemeyi durdurmasını söyleyerek, ChatGPT’nin İtalya’da engellenmesine sebebiyet vermişti. Bu tarz bir durumla tekrardan karşılaşmak istemeyen OpenAI bu sebeple ChatGPT Enterprise için çok dikkatli bir tutum izleyerek, OpenAI’ın diğer araçlarının eğitimi için verilerin kesinlikle kullanılmamasını sağlayacak böylelikle artık şirketlerin özel verilerinin sızdırılma olasılığı sıfırlanmış olacak.
Yeni sürümle birlikte kurumlar için çok daha güçlü güvenlik önlemleri, geliştirilmiş gizlilik düzeyi ve veri analizleri, yüksek erişim hızı vb. pek çok geliştirilmiş özellik karşımıza çıkıyor. Ayrıca ChatGPT Enterprise ile şirketlerin sohbet robotunu nasıl doğru ve güvenli şekilde kullanabileceğine yönelik çoklu oturum açma yöntemleri, şirket çalışanlarının ortak kullanımı için sohbet şablonları, etki alanlarının doğrulanması ve kullanım istatistiklerini içeren tablolaştırma seçenekleri sunuluyor. Son olarak OpenAI’ın API platformuna verilen krediler sayesinde, şirketlerin isteklerine özel şekillendirilmiş ChatGPT destekli çözümler oluşturulabiliyor. Sisteme yüklenen dosyaların verileriyle grafikler oluşturabilirken, verilerin analiz edilmesine (Hatta matematik problemleri dahi çözebilmesine) katkı sağlayan Code Interpreter (Kod yorumlayıcı) özelliği limitsiz erişim olanağı sağlanıyor.
ChatGPT Enterprise’ın Beta sürümünü kullanan global müşterilerinden bazıları ise ünlü fintech girişimi Block, kozmetik dünyasının önde gelen isimlerinden Estee Lauder Companies ve profesyonel danışmanlık hizmetler firması PwC yer almaktadır. Fiyatlandırma modellerini henüz açıklamayan OpenAI, kurumların kullanım durumlarına göre fiyat politikası izleyeceklerini belirtiyor.
Kaynaklar:
1) https://www.cnbc.com/2023/08/28/openai-chatgpt-enterprise-launches.html
2) https://www.theverge.com/2023/8/28/23849453/openai-chatgpt-enterprise-grade-version
3) https://techmonitor.ai/technology/ai-and-automation/openai-to-launch-chatgpt-for-enterprise
4) https://edition.cnn.com/2023/08/28/tech/chatgpt-enterprise-openai/index.html
Bir yanıt yazın