OpenAI, iş yapısını “orijinal kar amacı gütmeyen kuruluşumuz ile yeni sınırlı kar amaçlı bir kol arasındaki bir ortaklık” olarak tanımlıyor. Bu yapı, geçen yıl CEO Sam Altman’a karşı yapılan ve kısa süren yönetim kurulu darbesinin ve şirketin kurucularından Elon Musk’ın açtığı davanın ana nedenlerinden biri olarak öne çıkmıştı. Ancak, ChatGPT’nin yaratıcısı olan şirketin 150 milyar dolardan fazla değere ulaşabileceği yeni bir finansman turuyla birlikte bu yapıda değişiklik yapılması bekleniyor. Reuters’in adını vermediği kaynaklara dayandırdığı habere göre, bu yeni planın bir parçası olarak Sam Altman ilk kez bir hisse payı alabilir. Bloomberg, bu payın yüzde 7 civarında olabileceğini bildiriyor.
Reuters’in kaynakları, yeni yapıda OpenAI’ın kâr amacı güden bir fayda şirketi olarak faaliyet göstereceğini belirtti. Bu yapı, rakip yapay zeka şirketi Anthropic’in iş modeline benzer bir yapıya sahip olacak. Şirket, artık kâr amacı gütmeyen yönetim kurulunun kontrolünde olmayacak ve yatırımcılar için daha cazip hale gelecek.
Ancak kâr amacı gütmeyen kuruluş, şirketin azınlık hissedarı olarak kalmaya devam edecek. OpenAI’ın güvenlik ile potansiyel kâr arasında nasıl bir denge kuracağına ilişkin endişeler, özellikle daha gelişmiş akıl yürütme yeteneğine sahip yapay zeka modelleri geliştirme çalışmaları sürdüğü için daha da büyüyebilir.
Sam Altman kalırken, OpenAI’da üst yönetim ayrılıkları sürüyor
Sam Altman’ın geçen yıl kasım ayında CEO olarak geri dönmesinin ardından yayınladığı mektupta, “yönetim yapımızı iyileştirme” vurgusu yapmıştı. Bu süreçte önemli adımlar atılırken, bazı yöneticilerin ise şirketten ayrıldığı görülüyor. OpenAI CTO’su Mira Murati, dün itibarıyla görevinden ayrıldığını duyurdu. Reuters’in haberine göre, başkan Greg Brockman izinde ve eski baş bilim insanı Ilya Sutskever da bu yılın başında şirketten ayrıldı.
OpenAI’nin kâr amacı gütmeyen yapısının kontrolünden çıkması, yatırımcı ilgisini artırabilir. Ancak, şirketin yapay zeka güvenliği ile ticari kazançlar arasındaki dengeyi nasıl sağlayacağı, gelecekteki gelişmeler açısından kilit bir soru olmaya devam ediyor. Bu yeni yapı, şirketin ticari başarılarını hızlandırabilirken, aynı zamanda güvenlik önlemlerinin ihmal edilebileceği endişelerini de beraberinde getiriyor.
Sam Altman’ın şirkette hisse sahibi olacağına dair haberler, OpenAI’nin yapısal değişikliklerinin önemli bir parçası olarak dikkat çekiyor. Diğer yandan, şirketin yönetim kademesindeki değişiklikler ve üst düzey yöneticilerin ayrılması, bu dönüşümün sancılı bir süreç olabileceğini gösteriyor.
Bir yanıt yazın