Samsung, 2024’ün üçüncü çeyrek kârının piyasa beklentilerinin altında kalacağını belirtti ve teknoloji devinin, hızla büyüyen yapay zeka (AI) pazarında Nvidia’ya üst düzey çip tedariğinde rakiplerinin gerisinde kalmasından dolayı hayal kırıklığı yaşattığını kabul ederek nadir görülen bir özür diledi.
Bu özür, Samsung’un geleneksel ve ileri teknoloji çiplerde artan rekabetle karşı karşıya olduğuna işaret ediyor. Şirket, son otuz yıldır dünyanın en büyük bellek çipi üreticisi konumundaydı ancak mevcut durumda bu unvanı korumakta zorlanıyor.
Samsung, büyük bir müşterisiyle olan AI çip işinde yaşanan gecikmenin kâr düşüşüne neden olduğunu ve Çinli rakiplerin geleneksel çip tedariğini artırmasının yarı iletken gelirlerinde düşüşe yol açtığını açıkladı.
Dünyanın en büyük bellek çipi, akıllı telefon ve televizyon üreticisi olan Samsung, 30 Eylül’de sona eren üç aylık dönemde 9,1 trilyon won (232,4 milyar TL) işletme kârı elde ettiğini tahmin ediyor. Bu, LSEG SmartEstimate’in öngördüğü 10,3 trilyon won’un altında kalıyor.
Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 2,43 trilyon won ve bir önceki çeyrekte 10,44 trilyon won kâr elde eden Samsung için bu düşüş, beklenenden daha sert oldu. BNK Investment & Securities analisti Lee Min-hee, “Beklentilerin çok altında bir performans sergilediler. Bu çeyrekte de iyileşme beklemiyorum,” dedi. Analist, SK Hynix’in Nvidia’ya yüksek bant genişlikli bellek (HBM) çip tedarikinde daha iyi bir performans sergilediğini ve Samsung’un Çin pazarına yüksek bağımlılığının şirketi olumsuz etkilediğini ekledi.
Samsung’un AI çip pazarına geç girmesi, şirketin daha düşük kâr marjına sahip geleneksel çiplere bağımlılığını artırıyor ve bu durum, Çin’den gelen rekabet ve akıllı telefon ve PC talebindeki düşüşle birlikte şirketi zor durumda bırakıyor. Yapay zeka sunucularında kullanılan yüksek marjlı çipler, pandemi sonrası durgunluk yaşayan yarı iletken pazarını canlandırsa da, Samsung, Nvidia’ya HBM çip tedarikinde rakibi SK Hynix’in gerisinde kaldı.
Samsung Electronics Cihaz Çözümleri Bölümü Başkan Yardımcısı Young Hyun Jun, “Teknolojik rekabet gücümüzle ilgili endişelere neden olduk. Bazıları Samsung’un bir krizde olduğunu söylüyor,” dedi. Jun, bu zorlu dönemi bir fırsata çevirmek için uzun vadeli teknolojik rekabet gücünü artırma hedefinde olduklarını belirtti.
Samsung’un hisse fiyatı, bu yıl içinde yüzde 20’den fazla değer kaybetti ve KOSPI endeksindeki yüzde 0,4 düşüşe kıyasla yüzde 1,3 gerileyerek olumsuz bir performans sergiledi.
Samsung, yüksek bant genişlikli HBM3E çiplerinin satış başlangıcının büyük bir müşterisiyle olan beklentilerine göre geciktiğini belirtti, ancak detay vermekten kaçındı. Şirket, temmuz ayında bu çiplerin Temmuz-Eylül dönemi içinde seri üretime geçeceğini açıklamıştı.
Bellek çipi birimindeki gelir düşüşünün, Çinli rakiplerin geleneksel ürünlerdeki tedarik artışı ve bazı mobil müşterilerin stok ayarlamaları nedeniyle yaşandığı belirtildi. Ancak sunucularda kullanılan HBM ve diğer çiplerde güçlü talep devam ediyor.
Samsung’un diğer şirketler için özel tasarım ve üretim yapan yarı iletken üretim biriminin, üçüncü çeyrekte de zarar etmeye devam etmesi bekleniyor. Bu birim, Apple ve Nvidia gibi müşterilere sahip lider TSMC ile rekabet etmekte zorlanıyor. Samsung’un CEO’su Jay Y. Lee, kontratlı yarı iletken üretim işini veya mantık çipi tasarım operasyonunu ayırmayı düşünmediğini Reuters’a açıkladı.
Samsung mobil tarafta kârını artırdı
Samsung, “teşvik” harcamaları gibi tek seferlik maliyetlerin ve olumsuz döviz kurları etkisinin de yarı iletken gelirlerindeki düşüşe katkıda bulunduğunu söyledi. Şirketin mobil bölümü, amiral gemisi akıllı telefonlarının güçlü satışları sayesinde bir önceki çeyreğe göre kârını artırırken, ekran biriminin kârı da Apple gibi müşterilerinin yeni modellerini piyasaya sürmesiyle yükseldi. Samsung, detaylı mali sonuçlarını 31 Ekim’de açıklayacak.
Mayıs ayında Samsung, “çip krizi”ni aşmak amacıyla yarı iletken bölümünün başkanını aniden değiştirdi ve yönetimi Jun’a devretti. Eylül ayında Reuters, Samsung’un bazı birimlerde denizaşırı çalışanlarının yüzde 30’unu işten çıkarmayı planladığını bildirmişti. Bu gelişme, şirketin karşılaştığı zorlukların bir başka göstergesi olarak değerlendiriliyor.
ABD’li rakibi Micron, geçtiğimiz ay ilk çeyrek kazançlarının Wall Street beklentilerinin üzerinde olacağını tahmin etti ve yapay zeka için kullanılan bellek çiplerine olan yoğun talep sayesinde on yıldan uzun bir süredir en yüksek çeyreklik gelirini elde etti.
Bir yanıt yazın