TRAI’nin “Yapay Zeka Girişimleri Haritası” yayınlandı:

Yapay Zeka girişimlerinin sayısı 7 yılda 15 katına çıktı

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin (TRAI), ekosisteminde yer alan yapay zeka girişimleri haritası yayınladı. Açıklanan son rapora göre; 2024 yılının üçüncü çeyreğinde TRAI bünyesine 12 yeni yapay zeka girişimi eklendi. Böylece Türkiye’de yapay zeka alanında faaliyet gösteren girişimlerin sayısı 7 yılda 15 katına çıktı.

Türkiye’deki yapay zeka farkındalığını artırmak ve ekosistemini geliştirmek amacıyla kurulan “Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi”nin TRAI Girişimler Haritası yayınladı. Açıklanan son verilere göre; 2024 yılının üçüncü çeyreğinde TRAI bünyesine 12 yeni yapay zeka girişimi eklenmesiyle birlikte son yedi yılda Türkiye’deki yapay zeka girişimlerinin sayısı 15 kat artarak 362’ye ulaştı. 2017 yılında yalnızca 24 startup ile başlayan bu süreç, 2018’de 64, 2019’da 75 ve 2020’de 145 girişimle devam etti. 2021’de 206, 2022’de 275 ve 2023’te 325 girişime ulaşarak önemli bir büyüme gösterdi. 2024 yılı itibarıyla, yapay zeka ekosisteminde girişim sayısının 362’ye ulaştığı haritada en yoğun kategoriler, Yapay Görü, Öngörü ve Veri Analitiği ile Makine Öğrenmesi oldu. En hızlı büyüme ise Üretken Yapay Zeka kategorisinde gerçekleşti.

Üretken yapay zeka yine zirvede yer aldı

Yapay Görü, Üretken Yapay Zeka, RPA, Öngörü ve Veri Analitiği, Nesnelerin İnterneti başta olmak üzere 12 farklı kategorideki girişimlerin yayınlandığı haritada; son 1 yılda en çok girişimin arttığı kategori “Üretken Yapay Zeka” oldu. 2023 yılında ilk kez eklenen Üretken Yapay Zeka kategorisi Eylül 2023 haritasında 10 girişimciye ev sahipliği yaparken, 2024 yılının Ekim ayında girişim sayısı 29’a ulaştı.

“Uluslararası düzeyde daha da rekabetçi hale gelmemize katkıda bulunacak

Yapay zeka girişimleri haritasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan TRAI Direktörü Can Sinemli şunları söyledi: Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi olarak, ekosistemimizi güçlendirmek ve yapay zeka farkındalığını artırmak için çabalarımızı sürdürüyoruz. Son raporumuz, yapay zeka girişimlerinin hızla arttığını ve ülkemizin bu alandaki potansiyelinin bir yansımasını ortaya koyuyor. Bu gelişmeler, Türkiye’nin yapay zeka alanında uluslararası düzeyde daha da rekabetçi hale gelmesine katkıda bulunacak ve bizleri ileriye taşıyacaktır.”

Yapay zeka girişimlerinde ilk üç sıra değişmedi

Türkiye’de yapay zeka sektöründe son yıllarda yaşanan hızlı büyümeyi gözler önüne seren TRAI Girişimleri Haritası, sektördeki trendleri ve teknoloji dikeylerindeki yenilikleri de izlemeye olanak tanıyor.  Haritaya göre Türkiye’de yapay zeka girişimlerinin en çok tercih ettikleri alanlara bakıldığında sıralama bir önceki raporla aynı oldu. İlk üç sırada Yapay Görü (85 girişim), öngörü ve veri analitiği (66 girişim) ve makine öğrenmesi (55 girişim) yer aldı.

TRAI Yapay Zeka Girişimleri Haritası’nın büyük haline ulaşmak için tıklayınız

TRAI Hakkında:

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) Türkiye’de yapay zeka farkındalığını artırmak ve ekosistemi geliştirmek amacıyla 2017’de kurulmuş bir girişimdir. TRAI Meet-Up, yapay zeka seminerleri, yapay zeka zirveleri, demo-day gibi yüzlerce etkinlik gerçekleştiren TRAI, kuruluşundan bu yana on binlerce kişiye doğrudan temas etmiştir. TRAI ekosisteminde yer alan 362 yapay zeka girişiminin akademi, özel sektör ve yatırımcılarla buluşmasına, ortak projeler gerçekleştirmelerine ve yurt dışına açılmalarına yardımcı olmaktadır. TRAI ekosisteminde, girişimlerin yanı sıra 80’den fazla özel sektör şirket yer almaktadır. Türkiye’nin en büyük yapay zeka zirvesini ve Türkiye Yapay Zeka Haftası etkinliklerini gerçekleştiren TRAI, yerel ekosistemi dünyanın önde gelen yapay zeka ekosistemleri ile buluşturuyor. (https://turkiye.ai/)

TRAI yapay zeka girişim ekosisteminin bir parçası olmak için https://turkiye.ai/startup-application-form/ adresinden başvurabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir