Türk Sinemasının duayen ismi Sami Şekeroğlu hayatını kaybetti! 1992’de Altın Koza Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görülen Sami Şekeroğlu, 87 yaşındaydı.
1937’de Elazığ’da doğan Sami Şekeroğlu, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nden mezun oldu. 1962’de Kulüp Sinema 7’yi kurarak Türk sinemasına adanmış bir yaşam yolculuğuna başladı. 1967’de bu girişimi Türk Film Arşivi’ne dönüştüren Şekeroğlu, 1969’da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Film Arşivi’ni kurarak, Türkiye’nin sinema mirasını korumak adına büyük bir adım attı. Aynı yıl, Uluslararası Film Arşivleri Federasyonu’na (FIAF) üye olarak, Türk sinemasının dünya sinemasıyla temasını sağladı.
1975’te Film Arşivi’ni, Sinema ve TV Enstitüsü’ne dönüştüren Şekeroğlu, bu kuruluşun yöneticiliğini üstlenerek, Türkiye’de akademik düzeyde ilk resmi sinema ve televizyon eğitimini başlattı. 1985’te doçent, 1987’de profesör unvanını alan Sami Şekeroğlu, 1988-1996 yılları arasında rektör yardımcılığı, 1996-1999 yılları arasında ise fakülte dekanlığı görevlerini üstlendi. Ayrıca Mimar Sinan Üniversitesi’nde sinema müzesi, film ve TV merkezinin kuruluşuna öncülük etti.
Şekeroğlu belgesel filmleri, deneysel çalışmaları ve uluslararası festivallerdeki jüri üyelikleriyle bilinen bir isimdi. Türk Sineması Tarihi Araştırma Projesi gibi önemli çalışmalara imza atan Şekeroğlu, lisans ve lisansüstü düzeyde sinema tarihi, estetik ve teknoloji dersleri vererek çok sayıda öğrenci yetiştirdi.
Bir yanıt yazın