Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi “Yapay Zekâ Etik İlkeleri ve Hukuki Düzenlemeler Raporu”nu yayınladı

Hızla gelişen ve yaygınlaşan yapay zekâ uygulamalarının bilinçsiz kullanımından doğabilecek zarar ve riskleri önlemek üzere işletmeler için hazırladığımız “Yapay Zekâ Etik İlkeleri ve Hukuki Düzenlemeler Raporu”nu yayınladık. 

Yapay zekâ etik ilkelerini oluşturmak isteyen işletmelere yol göstermek üzere hazırladığımız “Yapay Zekâ Etik İlkeler ve Hukuki Düzenlemeler Raporu”nu yayınladık. Yapay Zekâ Etik İlkeleri ve Hukuki Düzenlemeler Raporu’nda Avrupa Birliği Yapay Zeka Yasası’nda da değinilen, güvenilir ve etik bir yapay zeka kullanımı için gerekli olan “İnsan kontrolü ve gözetimi,” “Teknik sağlamlık ve güvenlik”, “Gizlilik ve veri yönetişimi”, “Şeffaflık”, “Çeşitlilik, ayrımcılık yapmama ve adalet”, “Toplumsal ve çevresel refah”, “Hesap verebilirlik” olmak üzere yedi ilkenin altı çiziliyor. Bu yedi ilkeye göre hazırlanan raporun birinci bölümü etik ilkeler, ikinci bölümü AB Yapay Zekâ Yasası, üçüncü bölümüyse ülkemizdeki gelişmelerden oluşuyor.

“Yapay zeka kaynaklı risklere karşı önlem almak işletmelerin önceliği olmalı”

Can Sinemli NewYapay zekaya güven oluşturmak isteyen işletmecilerin etik ilkeler ile âdil ve sorumlu yapay zeka  kullanımının temel unsurlarını bilmeleri gerektiğinin altını çizen Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi Direktörü Can Sinemli şöyle konuştu: “Verimlilik ve kârı artırmak, pazarlama ve satış için yaratıcı içerik oluşturmak, müşteri deneyimini geliştirmek, işleri otomatikleştirmek, yeni ürün ve hizmetleri uygun maliyetli bir şekilde oluşturmak, rekabette fark yaratmak gibi sayısız taahhütte bulunan yapay zeka; işletmeler için artık ihtiyaçtan öte stratejik gereklilik haline geldi. Bu denli bir hızla kullanıma alınan yapay zekâ riskleri de barındırıyor. Bunlara karşı hazırlık ve önlemler almayan işletmeler, maddi zararlar bir yana, telafisi mümkün olmayan, güven ve itibar kaybına sebebiyet verecek sonuçlarla da karşı karşıya kalabilir. TRAI olarak işletmeler için yapay zekâ sistemlerinin sorumlu şekilde geliştirilmesi, devreye alınması ve kullanılmasını yöneten ilke ve politikaların oluşturulması ve hayata geçirilmesi hedefiyle Yapay Zekâ Etik İlkeleri ve Hukuki Düzenlemeler Raporu’nu hazırladık.”

Rapora ulaşmak için tıklayınız

KÜNYE

Yazarlar :

  • Aysu DERİCİOĞLU EGEMEN, Özyeğin Üniversitesi
  • Burhan UYAN, Uyan & Armağan Hukuk Bürosu
  • Elif KÜZECİ, Bahçeşehir Üniversitesi
  • İvon BENSASON, Koç Üniversitesi KARMA XR Lab.
  • Özlem SEZGİN, Baysal Sezgin Hukuk Bürosu
  • Roksan KASPİ, Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi

Katkıda bulunanlar :

  • Mehmet HAKLIDIR, TÜBİTAK BİLGEM
  • Gamze Büşra KAYA, TÜBİTAK BİLGEM
  • Pelin KARATURHAN, Koç Üniversitesi KARMA XR Lab.
  • Elvin EGEMENOĞLU, Egemenoğlu Hukuk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir