Venüs fosfin destanı devam ediyor.
Eylül 2020’de Galler’deki Cardiff Üniversitesi’nden Jane Greaves liderliğindeki bir bilim ekibi, Venüs bulutlarında olası bir yaşam göstergesi olan fosfin tespit edildiğini bildirdi. Bu duyuru hararetli bir tartışmaya yol açtı ve Venüs atmosferindeki ilgi çekici molekülü tespit etmekte genellikle başarısız olan takip çalışmalarının artmasına neden oldu.
Şimdi yeni bir gelişme var. Bu hafta Cardiff’te düzenlenen Kraliyet Astronomi Topluluğu Ulusal Astronomi Toplantısı 2023’te konuşan Greaves, Venüs atmosferinde daha önce tespit edilenden daha derinlerde fosfin keşfedildiğini açıkladı. Greaves ve meslektaşları, Hawaii’deki Mauna Kea Gözlemevi’nde bulunan James Clark Maxwell Teleskobu’nu (JCMT) kullanarak Venüs’ün atmosferini, gezegenin bulutlarının tepesine ve hatta ortasına kadar araştırdı.
Ekip fosfinin Venüs’ün atmosferinin alt kısımlarından geliyor olabileceğini düşünüyor. Ancak Greaves’in de konuşmasında belirttiği gibi asıl soru şu: Fosfin ne anlama geliyor? Venüs’te uzaylı yaşamının kanıtı olabilir mi?
Greaves, Dünya’da fosfinin çok düşük oksijenli bir ortamda yaşayan mikroorganizmalar tarafından üretildiğini söyledi. Greaves, Dünya’da bol miktarda “gevşek” hidrojen bulunmadığı için fosfinin gezegenimizde genellikle başka şekillerde üretilmediğini açıkladı. Bu da fosfinin diğer dünyalarda tespit edilmesi halinde potansiyel bir biyo-imza olduğunu gösteriyor.
Bu nedenle üç yıl önce Venüs’te fosfin bulunduğu iddiası büyük bir heyecan yarattı. Ve Dünya’nın “kardeş gezegeninde” yaşam düşüncesi düşündüğünüz kadar uzak değil: Venüs’ün yüzeyi 900 Fahrenheit (475 santigrat derece) civarında sıcaklıklara ulaşan inanılmaz derecede misafirperver olmasa da, bulutların yaklaşık 30 mil (50 kilometre) yukarısındaki koşullar çok daha ılıman ve Dünya benzeri.
Bununla birlikte, Venüs atmosferinde fosfin bulunsa bile, bu gezegenin yaşama ev sahipliği yaptığı anlamına gelmez. Bazılarını tam olarak anlayamadığımız abiyotik süreçler de Venüs’te bu maddeyi üretiyor olabilir.
Greaves konuşması sırasında, “Fosfor içeren kayaları yüksek atmosfere fırlatarak ve onları su, asit ve benzeri şeylerle aşındırıp fosfin gazı elde ederek fosfin yapabileceğinize dair büyük bir düşünce ekolü var” dedi.
2020: Venüs’te kıyamet koptuğunda
Greaves, üç yıl önce ekibi tarafından fosfinin ilk kez tespit edilmesiyle ortaya çıkan kargaşaya benzer bir kargaşaya yol açmaktan çekiniyor olabilir.
Venüs’ün atmosferinde fosfin aranmasına nasıl başlandığını ve bunun 2020’deki duruma nasıl yol açtığını anlattı. Venüs’ü araştırma kararının, Satürn gibi diğer güneş sistemi gezegenlerinin incelenmesi ve daha küçük gezegenlerin atmosferlerinin araştırılmasına olanak tanıyan gelişmiş teleskop teknolojisinden kaynaklandığını söyledi.
“Venüs’ün yüksek bulutlarında anaerobik olan potansiyel bir yaşam alanı olduğunu hayal meyal hatırlıyordum ve sonunda teleskop zamanımız oldu, bu yüzden ‘Neden çok hızlı bir şekilde bakmıyoruz ve Venüs bulutlarında Dünya yüzeyinde yaşayan şeylerin bir benzeri olan bazı fosfatlar olup olmadığını görmüyoruz? Greeaves söyledi. “Şaşırtıcı bir şekilde bulduk ve kıyamet koptu!”
Potansiyel tespit, bir kısmı ilk fosfin tespitinde yer alan bilim insanlarından oluşan ekipler tarafından yürütülen ve molekülü ortaya çıkaramayan bir takip araştırması telaşına yol açtı. Greaves ve ekibinin bu yeni bulguları muhtemelen daha da fazla takip araştırmasına yol açacak.
Venüs gezegen bilimi ve astrobiyoloji açısından bir öncelik olarak ortaya çıktığı için bu tartışma çok da uzak olmayan bir gelecekte çözüme kavuşabilir. Örneğin, VERITAS ve DAVINCI adlı iki NASA misyonu ile Avrupa’nın EnVision yörünge aracının önümüzdeki on yıl içinde gezegene doğru fırlatılması planlanıyor. DAVINCI, Venüs atmosferini içine dalarken yakından inceleyecek bir iniş sondası taşıyacaktır.